fbpx

НР Кина: Србији широм отворена наша врата

0
(0)

“Кинеско руководство посвећује велику пажњу кинеско-српским односима и спроводи практичне мере које непрестано јачају традиционално пријатељске везе двеју земаља“, истиче у разговору за “Вечерње новости“ амбасадор Кине у Србији Џанг Вансјуе.

Објашњавајући разлоге којим се руководио Пекинг за успостављање стратешког партнерства са Србијом, Џанг наглашава слична историјска искуства, комплементарност економско-трговинске сарадње, заједничке погледе на бројна међународна и територијална питања, противљење мешању других земаља у унутрашњу политику.

– Србија је веома важна земља Западног Балкана која у политичкој, економској, дипломатској и другим сферама има значајан регионални утицај. Промоција сталног развоја кинеско-српског стратешког партнерства не само да је на добробит кинеско-српских односа, већ и светског мира, развоја и сарадње.
За коју врсту пројеката је Кина посебно заинтересована у Србији, када би они, и под којим условима, могли да се реализују?

– Србија има изузетну предност географског положаја, а квалитет радне снаге је висок. Уз убрзани процес придруживања ЕУ и економски развој, захтеви за изградњу инфраструктуре се повећавају, а реформе и модернизација индустријске структуре добија на важности. Србија је спремна да уложи позитивне напоре за повећање извоза, привлачење страног капитала и развој економије. Истовремено, Кина убрзано мења начин економског развоја и подржава предузећа да развију стратегију „излажења на страна тржишта“. Стога две земље, у вези с питањем економске сарадње, имају све више заједничких тачака. Потенцијал за сарадњу је велик и има добру перспективу. Кина жели да, на основу радних пројеката моста Земун-Борча и термоелектране Костолац, уради добар посао, као и да учествује у преговорима о пројектима изградње путева, мостова, електрана и других објеката инфраструктуре и области енергетике, али и у истраживању најновијих технологија, економији, пољопривреди.

[quote]

Хашки спорови

Како сагледавате последице ослобађајућих пресуда хрватским генералима и бившем команданту ОВК у Хашком суду и да ли Кина сматра да би требало нешто променити у вези са судом који су основале УН?
– Кина је увидела да су одлуке хашког суда проузроковале спорове, истичући да рад трибунала треба да буде праведан, самосталан и на принципима владавине права, да гарантује судску правду и даје позитиван допринос миру и помирењу народа на простору бивше Југославије.

[/quote]

 

Колико је Србија значајна за пласирање кинеске робе?

– Обим трговине се непрестано проширује, и изузев 2009, због утицаја светске економске кризе, сваке године се одржава двоцифрени раст. За Кину, потенцијал кинеско-српске трговине је прилично велик и један је од значајнијих чинилаца стратегије мултиполарног тржишта. Са друге стране, Србија је потписница споразума слободне трговине Централне Европе. Истовремено је са Русијом и другим земљама потписала споразум о слободној трговини. Побољшање кинеско-српске трговине може да помогне повећању целокупног нивоа трговине Кине и земаља у овим регионима.
Где видите простор за продор српских производа и предузећа на кинеско тржиште?

– Кина има 20 процената светског становништва, БДП по становнику је виши од 5.000 америчких долара и земља је ушла у кључну фазу повећања потрошње. Отворила је домаће тржиште и створила добре прилике за друге земље. Србија има добру основу у аутомобилској индустрији, машиноградњи, прехрамбеној индустрији, пољопривреди. Кинеска влада не спроводи никаква ограничења увозу из Србије. Уз учешће на сајмовима у Кини, на којима су добродошла, српска предузећа могу да представе производе, повећају извоз у Кину, побољшају трговинску структуру и поспеше развој трговине у обема земљама.
Који су стратешки интереси Кине за улагања на Балкану, осим Србије, и у Румунију, Албанију, Бугарску, Турску, као и у инфраструктуру и технологију источне и централне Европе?

– Земље централне и источне Европе су богате природним ресурсима, економска основа је пристојна, квалитет радне снаге релативно висок, све је више потенцијала економског раста, а у области путева, железница, лука, електрана и других сегмената инфраструктуре, потражња је велика. Целокупним развојем сарадње централне и источне Европе са Кином прошириће се њени утицаји. Та сарадња одиграла би непроцењиву улогу у покретању економског раста, повећању запошљавања и побољшања животног стандарда и била важан део целокупних кинеско-европских односа.
Да ли се пред растућим бројем оних који уче кинески језик у Србији отвара перспектива усавршавања у Кини?

– Како би се унапредила пријатељска сарадња са земљама централне и источне Европе, укључујући и Србију, кинески премијер Вен Ђиабао је у априлу изнео 12 инцијатива, међу којима су и стипендије за 5.000 особа у наредних пет година. Обе стране ће да организују и форуме културне сарадње, дијалог о образовним политикама, форуме младих политичара… Очекујемо да ће се Срби активно такмичити за место међу стипендистима и учествовати у пројектима.
Да ли се у Кини очекују промене, и какве, после избора новог руководства?

– После 18. националног конгреса Комунистичке партије, Кина ће закорачити у нови циклус економског развоја. Овај врло важан конгрес у моменту кад Кина улази у одлучујућу фазу изградње умерено просперитетног друштва, веза је између прошлости и будућности земље, после успешно обављене транзиције власти. Наставићемо да идемо путем развоја социјализма са кинеским карактеристикама, следимо концепт научног развоја и улажемо напоре ради постизања сваког циља економске, политичке, културне и друштвене изградње еколошке цивилизације. Према утврђеним циљевима, до 2020. године кинески БДП и доходак по глави становника ће се у односу на 2010. годину дуплирати.

Дијалогом до прихватљивог решења

Кину и Србију повезује став о поштовању територијалног интегритета и државног суверенитета. Колико развој ситуације у вези са Косовом и Метохијом доприноси поштовању тог принципа и како утиче на сличне ситуације у свету?
– Кина се доследно залаже за поштовање суверенитета и територијалног интегритета Србије, као и, у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН, за вођење дијалога у циљу проналажења решења прихватљивог за обе стране. Кинеска делегација је више пута на заседању Савета безбедности УН, када је било речи о питању Косова, подржала гледишта и залагања српске стране. Дијалог око неких питања већ је постигао известан напредак. Надамо се да ће све стране да интензивирају напоре и наставе да унапређују процес дијалога. Чврсто штитимо национални суверенитет, безбедност и развојне интересе.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Марко Јакшић: Вучић све време ради на признању независности Kосова

5 (2) Марко Јакшић, некадашњи одборник грађанске иницијативе Оливера Ивановића „Србија, демократија, правда“, говори за …

Трамп најавио стављање Антифе на листу терористичких организација

5 (8) Председник Америке Доналд Трамп рекао је у недељу да ће његова администрација уврстити …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *