fbpx

НСА има тоталан приступ базама података Гугла и Јахуа

0
(0)

Америчка Национална агенција за безбедност (НСА) упала је у главне комуникационе везе које повезују центре са подацима Јахуа и Гугла широм света, пренео је Вашингтон пост, позивајући се на документе добијене од бившег сарадника НСА Едварда Сноудена.

Према тајном документу од 9. јануара 2013, НСА шаље милионе података сваки дан из унутрашњих мрежа Јахуа и Гугла у складишта података у седишту агенције у Форт Миду, у држави Мериленд, пише вашингтонски листи на свом вебсајту.

У последњих 30 дана сакупљачи на терену прерадили су и послали у базу више од 180 милиона нових података, од метаподатака, што би указало на то ко је послао или примио електронску пошту и када до садржаја као што су текст, звук и видео, навео је лист.

Према документима које је дао Сноуден, милиони података сакупљају се сваки дан са интерних мрежа Гугла и Јахуа. Гугл је изразио жестоко најновија открића и покренуо правна питања, укључујући и то да ли је Агенција прекршила савезне законе о прислушкивању.

Нови детаљи о приступу НСА подацима Јахуа и Гугла широм света стигли су у време када амерички Конгрес преиспитује праксу владиног сакупљања података и овлашћења после жестоке реакције европских влада на открића да је НСА прикупљала податке о милионима телефонских и интернет конуникација у њиховим земљама, укључујући и њихове лидере.

Подаци које је НСА тако добила, затим су прегледани кроз програм НСА назван „Мусцулар“ којим се управља заједно с британским панданом НСА, ГЋQ, наводи се у документу. Детаљи о програму прислушкивања САД почели су да излазе од кад је
Сноуден дао документе које је узео од НСА листовима Вашингтон пост и Гардијан у јуну. Сноуден је добио привремени азил у Русији, а у САД га траже да одговара због недозвољеног откривања података.

Директор НСА генерал Кит Александер рекао је да агенција није имала приступ компјутерима Јахуа и Гугла. Новинари, међутим, оцењују да то није директан деманти најновијих навода.

Портпарол Јахуа је рекао да та компанија увела строге контроле да заштити безбедност својих центара података и да није одобрила приступ тим центрима било НСА, ни било којој другој владиној агенцији. НСА већ има приступ налозима корисника Гугла, Јахуа и других интернет компанија кроз програм који је одобрио суд а зове се Присм.

Према том одобреном програму НСА, може да упадне у податке тих компанија и узме имејлове, слике и друго. Амерички званичници рекли су да је тај програм уско усредсређен на стране циљеве, а технолошке компаније кажу да дају информације само када добију судски налог за то.

Директор Гугла за правне послове Дејвид Драмонд рекао је да је компанија дуго била забринута због могућности оваквог шпијунирања.

„Ми не дајемо владама, укључујући америчку владу, приступ нашим системима. Огорчени смо на то колико је влада спремна далеко да иде да покупи податке са наших приватних мрежа и то указује на потребу за хитну реформу“, рекао је Драмонд.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нису Руси хаковали Демократску партију – него амерички обавештајци који мрзе Клинтонове

0 (0) Ах, та руска пропаганда… Шта ли ће следеће смислити? Да су Американци сами …

Ускоро и на вашим улицама (видео)

0 (0) Нова генерација Гуглових робота. Само још да их упаре са вештачком интелигенцијом и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *