О биолошкој безбедности у Србији нико не брине

0
(0)

У СРБИЈИ већ два месеца нема ко да брине о биолошкој безбедности, јер је постојећем Стручном савету истекао мандат! Стручњаци, пак, упозоравају да је Србија годинама на мети биолошког тероризма и да нико из старог савета није реаговао.

На питање „Новости“ да ли је истекао мандат Савету за биолошку безбедност и због чега и даље наступа у јавности као председник, Александар Тарасјев одговара да је то питање за Министарство пољоприведе, а не за њега.

Упркос томе што од 24. септембра 18 чланова Стручног савета за биолошку безбедност нема легитимитет, њихов председник Алексеј Тарасјев је крајем октобра (у техничком мандату!) затражио од Министарства пољопривреде да се промени постојећи Закон о ГМО. У захтеву се наглашава да тај закон није безбедан. Какав проблем Тарасјев и Савет имају са овим законом, који стриктно забрањује промет и узгој генетски модификованих организама у нашој земљи, није хтео да каже. Поново нас је упутио на министарство.

Ни у портфељу пољопривреде Владе Србије у среду нам, такође, нису могли дати одговор на ово питање, као и зашто није изабран нови савет.

– За демократску земљу је куризиотет без преседана да два месеца није изабран нови Савет за биолошку безбедност, који је изузетно важно тело – каже Милица Војић Марковић, председник скупштинског Одбора за екологију.

ШЕВАРЛИЋ: ТОЛЕРИСАН БИОТЕРОРИЗАМ ПРОФЕСОР Пољопривредног факултета у Београду Миладин Шеварлић тврди да је у Србији годинама толерисан биотероризам!
– Министарство пољопривреде је од акредитованих лабораторија редовно добијало извештаје о присуству ГМО соје, кукуруза и сировина у сточној храни са прецизним информацијама о називима произвођача и увозника, а до сада нико није реаговао!

То мора да буде санкционисано оставкама одговорних у државним службама и хитним покретањем кривичних поступака због биотероризма и атака на здравље потрошача у Србији. Сумњам да се исти људи из Савета за биолошку сигурност налазе и у радном телу за измену Закона о ГМО, што је сукоб интереса по америчком моделу између политичара и научних радника.

– Претходни савет је био врло проблематичног састава, па нови мора да укључи шири круг стручњака, а не само биологе који су се бавили петунијама, а који су напрасно постали стручњаци за ГМО. Нови савет морају да чине стручњаци из области медицине, ветерине, агрономије, екологије, генетике и осталих области, јер генетски модификовани организми задиру у све сфере живота.

Иначе, Савет којем је пре два месеца истекао мандат никада није поднео ни један извештај Скупштини нити јавности. Због тога, предложене су измене којима нови савет не би именовало Министарство пољопривреде или Влада, него представници грађана – Скупштина којој би редовно подносили извештаје.

– Наш предлог је да се за чланове тог савета бирају високо морални људи, који нису у вези са фармацеутским фирмама и компанијама, бивши стипендисти или у економској зависности великих компанија – каже Војић Марковић.

– Такође, њих треба да провери и Служба безбености, јер они одлучују о животима свих грађана и последице одлука које доносе могу да буду далекосежне за будуће генерације! 

КАЗНЕ И ДО 30.000 ЕВРА

У ЗАКОНУ о ГМО пише да: „Ниједан модификован живи организам као ни производ од генетички модификованог организма не може да се стави у промет, односно гаји у комерцијалне сврхе на територији Републике Србије“.

Постојећи Закон за сваког ко гаји или продаје ГМО прописује затворску казну од три године или 30.000 евра за правно лице. Инспектори су пронашли 23 хектара у Мачви и Срему под ГМ сојом, али ниједан пољопривредник није кажњен! Само су подизане прекршајне пријаве.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бог се јави! Пливање за Часни крст широм Србије, Црне Горе и РС (видео, фото)

5 (3) Традиционално пливање за Часни крст поводом великог празника Богојављења одржава се широм Србије, …

КО СЕ КРСТОМ КРСТИ, ТАЈ КРСТОВДАН ПОСТИ: Обичаји везани за велики празник

5 (1) Српска православна црква и верници данас, 18. јануара, обележавају Крстовдан – дан строгог …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend