О чему ти булазниш ЗЛОНАМЕРНА ВРЕЋО ГОВАНА? Ко је сабљом отимао храмове у ЦГ?

О чему ти булазниш ЗЛОНАМЕРНА ВРЕЋО ГОВАНА? Ко је сабљом отимао храмове у ЦГ?

Председник ЛСВ Ненад Чанак тврди да је “чињеница да је после 1918. године практично комплетна имовина Црногорске православне цркве постала имовина СПЦ.

Он додаје да би због тога управо невраћање Црној Гори имовине из 1918. била историјска неправда.
Реч је о томе да се, како Чанак каже за “Дневне новине”, имовина која је одузета “на сабљу” 1918. године врати власницима – држави Црној Гори.

“Не разумем шта је ту спорно. Нико не брани СПЦ да направи нове храмове. Хонгконг је Британија вратила Кини после 99 година, зашто не би СПЦ вратила ЦПЦ, односно црногорској држави, оно што јој је одузето укидањем црногорске државности 1918. године. Не вратити Црној Гори имовину из 1918. године била би историјска неправда. И то је све”, рекао је Чанак, преноси РТЦГ.

То што ово питање које, према његовим речима, “ни у чему не може бити спорно покушава да се политизује може бити изузетно опасно”, зато што, каже Чанак, отвара линије подела које не доносе корист никоме.

“Што се тиче отпора Србије и СПЦ усвајању закона о верским слободама у Црној Гори, ту видим две ствари. Са једне стране, реч је о имовини, а са друге, о политичком утицају. Када дођемо до тог питања видећемо да је СПЦ, на моју велику жалост, користила и Милошевићу и свима који су ширили идеју не само велике Србије, него и оправдавала низ потпуно антицивилизацијских поступака у току 90-тих година прошлог века, на начин који је потпуно недопустив. Све то иде на штету СПЦ и због тога ће доћи у позицију да, бавећи се дневном политиком, изгуби сваку везу са историјском улогом и историјским бићем”, каже Чанак.

Сматра да нема дилеме да је прича о Црногорској православној цркви и обнови њене аутокефалности “рак рана” у односима Србије и Црне Горе, а да је главни разлог за то нетачно тумачење и поимање српства.

Упркос реакцијама које долазе из Србије, лидер ЛСВ верује да то ипак неће имати великог утицаја на званичне односе Подгорице и Београда и да ће председник Србије, без обзира на поруке, ипак “одолети притиску СПЦ”, односно да се неће придружити “некаквој хистерији против Црне Горе”, како год сад изгледало да није тако.

“Биће притисака, али лично мислим да Вучић има друге приоритете. Мислим да ће на крају превладати разум и државништво, зато што није добро у овом тренутку затезати односе, јер много је већ тензија на Балкану и нове нису потребне”, каже Чанак

Танјуг

фото: Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ЧАНАK ПОНОВО УДАРИО НА СРБИЈУ: Лидер ЛСВ несметано наставља своју УСТАШКУ пропаганду!

ЧАНАK ПОНОВО УДАРИО НА СРБИЈУ: Лидер ЛСВ несметано наставља своју УСТАШКУ пропаганду!

Председник ЛСВ Ненад Чанак покушао је да обмане јавност у Србији својом лажном причом о …

Чомићка да се торња из владе јер то што она ради је СЕПЕРАТИЗАМ и непријатељска делатност!

Чомићка да се торња из владе јер то што она ради је СЕПЕРАТИЗАМ и непријатељска делатност!

И ПОРЕД жестоких критика што гледа благонаклоно на захтеве појединих странака да се на следећем …

3 Коментара

  1. canak govana, zlocesti ustasa, kafanski pistoljdzija i copavi supak efendija, sve zna, pogotovu posle smrkanja i flase alkohola, a ni mi nismo mutavi, mesto kanapa celicnu sajlu znamo upotrebiti, jerbo kad obesis poveci dzak govana moze kanap puci i govna se daleko razleteti. — nego necemo ni to raditi, govnima je mesto u dubokoj septickoj jami, tako da ostane jos dosta mesta da do nje jos mnogi mogu i srati i pisati.

  2. cmarak, jebacemo ti mamu maminu!

  3. Histerija protiv Srbije u CG traje odavno. Bio sam poslednji put u CG kada se otcepljivala i nikada više, zarekao sam se tada. Na TV-u CG je bila takva propaganda nedeljama protiv Srbije i Srba, da bi im i Hrvati pozavideli. Zabili su nam X puta nož u ledja. A kod nas se šire po Srbiji, drže gradove, Zlatibor, sport, rukovodeća mesta itd.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *