Србија

О хапшењу експерта фабрике Крушик који је разобличио пљачку фабрике: Одавање службене тајне анахроно, нема га у Закону

Ако пођемо од претпоставке коју износе медији, да је разлог за хапшење ИТ стручњака из Kрушика објављивање података који потврђују учешће оца министра полиције Небојше Стефановића, као представника приватне фирме у пословима трговине оружјем са државном фирмом, онда поступак тужилаштва директно асоцира на нелегитимни притисак на узбуњивача, каже за Цензоловку бивши повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић.

“Тајним податком не сматра се податак који је означен као тајна ради прикрвања кривичног дела, прекорачења овлашћења или злоупотребе службеног положаја“, цитира за Цензоловку члан 3 Закона о тајности података адвокатРодољуб Шабић, некадашњи министар државне управе и први повереник за информације од јавног значаја.

“У најмању руку, јавности се дугује много више информација о разлозима и околностима због којих је покренут поступак против А.О“, каже Шабић о информацију коју је објавио недељник НИН, да је после тајне акције полиције ухапшен ИТ стручњак фабрике оружја Kрушик због наводног прослеђивања докумената новинарима о трговини оружјем Бранка Стефановића, оца министра унутрашњих послова Небојше.

Шабић указује у да у целој причи и даље не знамо “ни минимум практичних чињеница“.

Без одговора на ова питања, каже Шабић, и без увида у акт о покретању поступка против А.О. и решења о одређивању притвора много чињеница остаје непознато, због чега је тешко бити категоричан у коментарисању.

“Ако пођемо од претпоставке, коју износе медији, да је разлог за акцију тужилаштва само објављивање података који потврђују учешће оца потпредседника Владе и министра полиције као представника приватне фирме у пословима трговине оружјем са државном фирмом, произвођачем оружја, пословању поводом ког је у јавности већ изнето више разних сумњи у вези са начином пословања и изненадним огромним зарадама те приватне фирме, онда поступак тужилаштва директно асоцира на притисак на узбуњивача. А тако нешто би, наравно, било сасвим нелегитимно“, објашњава Родољуб Шабић за Цензоловку.

Он указује и на то да је та фамозна одредба “одавање службене тајне“, из Kривичног законика, о чијој примени се у овом случају “ваљда ради“, прилично анахрона и да не коренспондира на добар начин са Законом о тајности подстака.

Ставом 4. тог члана Kривичног законика предвиђено је да је “службена тајна“ податак или документ који је “законом, прописом или одлуком надлежног органа проглашен службеном тајном.“

Али Закон о тајности података, не познаје “службену тајну“ ни као појам, јер је њу и “војну тајну“, пре 10 година искључио из нашег система класификовања података, подсећа Родољуб Шабић.

Радомировић: Документ не може бити проглашен тајним ако се тиме прикрива кривично дело
Председник УНС-а Владимир Радомировић за Цензоловку каже да хапшење човека који је новинарима дао информације у којима је разоткривена могућа коруптивна веза руководства Kрушика и оца министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, представља освету за откривање тих информација и мора да забрине све новинаре у Србији.

“Ако тужилаштво терети А. О. за одавање државне или неке друге тајне, позивам браниоца притвореног А. О. да искористи Закон о заштити узбуњивача, у којем је јасно наведено да ниједан документ не може бити проглашен тајним ако се тиме прикрива неко кривично дело“, Радомировић који је и главни уредник истраживачког портала Пиштаљка, који се бави и заштитом узбуњивача.

Радомировић свеједно тражи од Републичког јавног тужилаштва да хитно саопшти јавности које кривично дело ставља на терет ухапшеном, али да одговори и на друга питања – зашто је инсистирало на одређивању притвора и зашто се поступак води у Београду, а не у Ваљеву, где је седиште Kрушика и где је наводно почињено неко кривично дело.

Цензоловка

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

 1. Наравно да је за ову МАФИЈАШКО ЛОПОВСКУ ВЛАСТ ово одавање службене тајне !
  Они су постављени овде по службеној дужности да ОЈАДЕ И УПРОПАСТЕ и нартод и државу.
  Свако ко им се на том путу супротстави је њихов непријатељ у послу за који су дебело плаћени.
  По аналогији ЛУДАКА КОЈИ ВОДИ ОВУ ДРЖАВУ, сва активност oca “великог доктора” лоповских наука је у складу са законом и наравно ником ни длака са главе неће фалити.
  Има ли у Србији неког ауторитета да том КРЕТЕНУ који је на место председника постављен, знамо чијом вољом да глуми председника, каже да му глума баш и није убедљива и ДА СЕ ТОРЊА ОДАКЛЕ ЈЕ ДОШАО ?

 2. Јадна си Србијо!
  Риба смрди од главе.
  Тужиоца пред народни суд. Сви у Катанићеву 15. Тамо се руши мафијашка власт.

 3. Sramota je sto se hapsi onaj ko je podatke dostavio novinarima umesto da se rasvetli slucaj i obelodani sta je nezakonito i sto se krije. To valjda treba da uplasi sve one koji misle svojom glavom, koji nisu kukavice i slihtare i usude se da objave istinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!