fbpx

Обнова задругарства у Поморављу

0
(0)

Београд — Земљорадничке задруге су неопходне за оживљавање пољопривредне производње и један од приоритета биће обнављање задруга и здругарства у Поморавском округу

Стручни сарадник за ратарство и повртарство Пољопривредно саветодавне стручне службе у Јагодини Драган Мијушковић је истакао да пољопривредници без задруга тешко продају своје производе а још теже долазе до потребних репродукцијских материјала за сетви или, на пример, сточне хране.

У таквој ситуацији једино добро пролазе накупци, прекупци и други мешетари, који користе тежак положај пољопривредника, који су препуштени сами себи. 

„У овим тешким временима опстао је мали број Земљорадничких задруга, а неке се воде само на папиру“, рекао је Мијушковић новинарима и оценио да су задруге „изванредне институиције у борби против сиве економије и потенцијал за оживљавање пољопривредне производње“. 

„Само уз помоћ задруге, може да се добије јефтиније и када треба, репроматеријал, сточна храна, односно може да се финансира производња по повољним ценама“, рекао је Мијушковић. 

Он је истакао да „мали произвођачи, једино могу да остваре праву вредност својих производа преко задруга и да опстану“. 

Заједничка оцена и пољопривредних стручњака и пољопривредника овог дела Србије је да су Земљорадницке задруге потребне, али за њихово оснивање потребна су средства и почетни капитал. 

„Један од извора средстава су удели задругара“, рекао је Мијушковић и напоменуо да су накада оснивачи задруга „били најбољи домаћини који су углед стицали годинама поштено и часно или млади образовани људи“. 

Задругу може да оснује десет физичких имућних људи, објаснио је Мијушковић. 

Мијушковић је истакао да су задруге сигурнија егзистенција становништву које се бави пољопривредом, „млади би остајали на селу, лакше би се долазило до донација, кредита а и повећо би се обим пољопривредне производње коме тежи држава.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија обновила дрвену царску палату првог Романова која је – једно од светских чуда

0 (0) * Због слободне композиције којом је изграђена, засебних кула различитих висина и кровова у …

Асад: Ослобађање територија од окупатора и обнова земље главни приоритети

0 (0) Обнова земље и ослобађање целокупне територије Сирије од окупатора су главни приоритет за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *