Србија

Италијански професор ШОКИРАО свет ДОКАЗИМА! Европа је СРПСКО ЦАРСТВО, они су на овим просторима још од палеолита (8.000 год.п.н.е.)

  • Марио Алинеи, професор емеритус Универзитета у Утрехту (1926, Турин), у својој дугогодишњој каријери објавио је преко 50 значајних радова на тему еволутивне лингвистике

Као дугогодишњи сарадник Српске академије наука био је и лични пријатељ академика Павла Ивића. Његова теорија одавно је прихваћена на универзитетима у Холандији, Италији и Шпанији.

Како сам Алинеи каже, „крајем деведесетих година три археолога и три лингвисте, потпуно независно један од другог, поставили су нове теорије порекла индоевропских народа и језика које утврђују аутохтоност и непрекинут континуитет од палеолита“.

На основу компаративних анализа археологије, генетике и језика, Алинеи је дошао до закључка да су неолитске технолошке иновације у Подунављу омогућиле нагли демографски раст становништва, а тако и развој језика и културе.

Италијански професор ШОКИРАО свет ДОКАЗИМА! Европа је СРПСКО ЦАРСТВО, они су на овим просторима још од палеолита (8.000 год.п.н.е.)

Те иновације Алинеи сматра за најважнији мотивациони погон ширег развоја језика и поставља своју чувену тезу да се аналогно развоју палеолита, мезолита и неолита може поставити модел хронолошког датовања језика.

Неспорни докази

Он наглашава да се, за разлику од западне Европе, где неолит почиње у другом миленијуму п. н. е., једино на Балкану може пратити континуитет старе европске цивилизације преко телова већ од 8. миленијума п. н. е. Такође наводи да су археологија и савремена генетика потврдиле да је Балкан једини европски регион где су најстарија археологија и генетика неспорно доказане.

На основу ових сазнања Алинеи поставља тезу о аутохтоности европске цивилизације у Подунављу, као и о њеном непрекинутом континуитету до данас. Он оштро негира идеју о доласку Јужних Словена у 7. веку н. е. и тврди да за то апсолутно не постоје ни археолошки ни историјски докази. Тезом да се Јужни Словени (Срби) налазе у Подунављу још од палеолита, Алинеи је практично срушио званичну индоевропску теорију.

”Археологија и савремена генетика потврдиле да је Балкан једини европски регион где су најстарија археологија и генетика неспорно доказане.”

Описујући словенски ареал данас, он тврди да Словени (Срби) још увек географски и етничко-језички заузимају половину западне Европе. Сматра да су Словени одувек били на тим просторима, од дубоког палеолита.

Трачани су били православци

По његовом и мишљењима других лингвиста, где наводи и Јернеја Копитара, Словени (Срби) су заузимали огроман простор – од Балтика, преко северне Италије све до Мале Азије, а народе као што су Венети, Трибали, Трачани, Пеласти, Фриги, Лики и Лиди сматра правословенским корпусом.

То је један од разлога зашто Алинеи мисли да је „потребно рашчистити једну од најапсурднијих последица традиционалне историјске хронологије, ону која тврди да су Словени касно стигли на историјску сцену Европе и у исто време успели, сасвим необјашњиво, да заузму огромне просторе на којима и данас живе”.

Све потиче од Јужних Словена (Срба)

Једини логичан закључак може да буде да су управо Јужни Словени (Срби) били оригинални покретачи нове земљорадничке револуције, заната, уметности, религије, језика и првих урбаних култура Европе у Подунављу.

Алинеи сматра да је јужнословенска група најстарија, тј. да „не постоји никакав северни словенски језик већ су се западни и источни словенски језици независно развили из јужнословенских. Примогеност јужнословенских језика налази у доказима да они лингвистички обухватају и источне и западне, те тако представљају заједнички именитељ свих словенских језика“.

Насупрот ранијим теоријама о примогености германских народа, Алинеи децидирано каже да су они у ствари прихватили тековине неолитске културе Балкана, па тако и део језичке културе Јужних Словена, што је тврдио и амерички лингвиста Морис Свадеш, рекавши да се грана германских језика издвојила из словенских језика.

Старогрчки и старословенски – иста раван језика

Да би илустровао своју тезу о раном палеолитском настанку језика, као и доказао могућност датовања језика синхроно са археологијом, Алинеи је сачинио три листе словенских речи из периода палеолита, мезолита и неолита које практично представљају најстарији супстрат европских језика.

Интересантно је да Алинеи ставља старолатински, старогрчки и старословенски у исту хронолошку раван, наглашавајући да су сви они позајмљивали једни од других.

У свом раду он жустро полемише о претходним теоријама и каже да су јудеохришћанска и пангерманска теорија неопростиво зауставиле развој лингвистике, скративши старост језика на 5.000 година, насупрот антрополошким доказима да је језик вероватно старији од 50.000 година.

Подунавље – језичка орбита Европе

За нас најважнији и најинтересантнији део његовог рада јесте чињеница да је неолитске културе Подунавља описао као „првобитну језичку орбиту Европе“.

За српску лингвистику, археологију и историографију ова теорија, као и њени научни заступници, од кључног је значаја јер су Подунавље и Србију вратили у центар интересовања и проучавања научних кругова западне Европе.

Коначно, теорија Марија Алинеија, повезујући цивилизацијски континуитет од палеолита до данас, отворила је пут за нова истраживања на пољу србистике – како се српски језик више не би посматрао као изгубљен и утопљен у неком имагинарном простору и времену.

Извор: Магазин Новости, Србијаданас.нет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. Car Dusan lepo kaze da yreba da se povrati pravo carstvo, danasnja EU, u njegovo vreme je vladala diktaturska demokratija, Danac prelazi granicom sa velike Srbije, dolazi da trguje tera kola puna zlata, konja i kola parkira ode u gostionici jede pije prespava, mislite da mu je falilo nesto od zlata? Odmah bi vlastelinu, gradonacelniku odsecene obe ruke i nos, lopovu ruke i imovina vracena.
    Po Indiji imate srpske kuce nista cudno

  2. Obično se misli da su ova otkrića nova i za evropu, ali ne, nisu ona ništa novo, nego notorne činjenice koje oni pažljivo skrivaju i prećutkuju. Nekad davno sam sa jednim obrazovanim austrijancem razgovarao o
    balkanskim prilikama i usput pomenuo stari rim u kontekstu srpske istorije. On me kobajagi iznenadjeno pita otkud rimljani i Srbi zajedno kad su se Srbi doselili tek kasnije. To pitanje je bilo neka vrsta igre mačke i miša, pitalica kojom je hteo da sazna šta ja znam od te njihove velike tajne o našoj istoriji. Ja tad, mlad i naivan, ponovim priču koju sam čuo u gimnaziji kako su se Sloveni naseljavali na Balkan u talasima, počev od drugog veka, kad je rimsko carstvo još uvek bilo dominantno na ovim prostorima. I onda me taj obrazovani inteligentni austrijanac šokira. Pitate se verovatno čime. Pa skoro ničim. Samo je trepnuo, ali meni se učinilo da je trepnuo na neki neobičan način. I taj treptaj kod mene pokrene lavinu sumnji. Od tog doba jako pazim kako sagovornik trepće. Verujte mi, svi koji nešto kriju ili prećutkuju trepću na isti način. Uz to važnu informaciju mi daju i stisnute oči. One mi takodje nagoveštavaju loše namere njihovog vlasnika, spremnost da mi podvali, da me prevari, udari, ošteti na bilo koji način. Ali odoh ja predaleko. Hteo sam zapravo da kažem da je obrazovanom sloju evropljana vrlo dobro poznato da su Srbi starosedeoci čitave evrope, ali da to iz razumljivih razloga ne bi priznali ni da im eksere zakucavate pod nokte. Evropa je njihova i tačka! Tako rade kleptomani. Kad nešto ukradu, nema šanse da bilo kad vrate. Ukradeno bolje čuvaju i čvršće drže nego svoje sopstveno. Mada su njihovi preci, gologuzani, imali malo čega svoga. Večito gladni, žedni i željni svega, otimali su sve što dohvate. Tu večitu glad i žudnju za tudjim preneli su i na potomstvo, pa je ona postala njihov arhetip, deo njihovog mentaliteta koji se ne može ničim sprečiti, izbrisati, suzbiti ili umanjiti. Tu nama može pomoći samo metod da se na svaki pokušaj da nam se nešto otme udari odmah iz sve snage nogom u zube. Svako i najmanje uzmicanje ili popuštanje dovodi nas u situaciju u kojoj smo danas, a u kakvoj smo dosta puta bili i ranije u istoriji, da ti isti lešinari raspravljaju o podeli naše teritorije. Ne one koju su oni ranije oteli od nas, nego one koju dosad još nikad nisu oteli, bar ne na ovaj način. Zato, bez ustručavanja, nogom u zube svakog ko pokuša da nam bilo šta uzme.

  3. Ovo je poznato vec dugo vremena. Sad samo jos jedna potvrda da su Srbi vlasnici cjele Evrope i konacno treba da trazimo da nam se vrate sve teritorije od Soluna do Indije ili da nas obestete jes na nasoj zemlji zive nekoliko hiljada godina. Sve to treba da se plati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!