Београд: Савски кеј уместо до краја месеца – готов тек 1. септембра

0
(0)

Јануар 2020. Овај рок као финални за обнову Карађорђеве и Савског кеја стајао је пре тачно годину дана на градилишној табли. Уз повуци-потегни и уз незаобилазну трку са временом, до последњег јануарског дана требало би да буду напокон окончани радови на тротоарима у Карађорђевој, али не и уређење Савског кеја. Јер, како су јуче обзнанили градски оци, а пренео Беоинфо, део кеја од Бранковог моста до Бетон хале радиће се све до 1. септембра. Што значи око 210 додатних дана за окончање реконструкције која је званично почела још у новембру 2018.

Надлежни не могу да се правдају да се првобитно зацртани рок од 425 дана односио само на реконструкцију Карађорђеве од Браће Крсмановића до Париске јер их демантује управо градилишна табла коју је наш репортер усликао 10. јануара 2019. На њој је прецизно стајало – „извођење радова на реконструкцији Карађорђеве улице и Савског кеја уз Карађорђеву улицу – рок завршетка јануар 2020”.

Првобитни рок од 425 дана односио се и на кеј и на Карађорђеву улицу, што потврђују и градилишна табла и Дирекција за грађевинско земљиште
То недвосмислено указује да се овај датум односио и на комплетно уређење Карађорђеве и на комплетну обнову Савског кеја на том потезу.

Да је рок од 425 дана важио за обе ове целине, а не само на улицу, сведоче и одговори које смо од Дирекције за грађевинско земљиште добили у октобру 2018, месец дана пре почетка радова. У њима је такође истакнуто да се 14 месеци за мајсторисање односи и на кеј и на улицу.

Да ће овај изузетно комотни рок бити ипак драстично пробијен могло се наслутити претходних месеци. Данима је на овом градилишту било изузетно мало мајстора. Прво су били фокусирани само на коловоз, онда су ти радови кратко интензивирани у току лета да би саобраћајнице биле готове до 1. септембра. После тога се све вратило на старо. Неколицина мајстора отада је натенане радила на пешачким коридорима, а како су грађани из овог дела града истицали, било је доста дана када се у Карађорђевој ништа и није мајсторисало. Конкретнији градитељски захвати на тротоарима могли су да се уоче тек последњих седмица.

Када је реч о кеју, тек ту месецима није било већих радова због чега се још летос отворило питање да ли ће све успети да се заврши до краја јануара. Једна од главних препрека за преуређење кеја, како су истицали надлежни, био је ресторан „Промаја”. Он је уклоњен крајем октобра чиме су се створили услови за издавање грађевинске дозволе за сређивање кеја. Ипак, у току новембра и децембра на терену није било видљивијих радова. Тек однедавно на кеју су започети груби земљани радови.

Аутор: Дејан Алексић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За чист ваздух у Србији: Сви на улице, у недељу 10. јануара тачно у подне креће еколошки устанак!

5 (2) Протест под називом“За безопасан ваздух“ најављен је за недељу 10. јануара тачно у …

Вучић и Вучић опет у „двоуглу“: Kад је полиграф крунски, а кад недовољан доказ

5 (5) У случају Јовањица ових дана актуелна је, уз државне ударе, још једна за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend