Од 1. септембра у Србији поново поскупљује струја

5
(3)

Од 1. септембра струја у Србији највероватније ће поскупети у опсегу од 7,7 до 7,9 одсто, јер је анализа, која је урађена на захтев Међународног монетарног фонда, показала да је цена производње електричне енергије виша од продајне за домаћинства и мале купце. Уколико се цена коригује, у највећем износу, односно 7,9 одсто, рачуни у домаћинствима у просеку ће бити повечани за близу 220 динара.

Резултати прелиминарне анализе, која је достављена и Министарству рударства и енергетике, показују да је стање алармантно и да се наслућује неизбежно поскупљење струје, јер у супротном прети опасност да се угрози финансијска одрживост Електропривреде Србије. Анализе показују да би повећање требало да се креће у опсегу од 7,7 до 7,9 одсто, али тачан проценат повећане цене киловата знаће се ових дана, јер зависи и од одлуке о висини извдајања за обновљиве изворе енергије. Агенција за енергетику требало да донесе одлуку, јер је захтев за поскупљење упућен овом телу.Уколико се цена коригује, у највећем износу, односно 7,9 одсто, рачуни у домаћинствима у просеку ће бити повечани за близу 220 динара. Од тога ће новац отићи на рачуне не само ЕПС-а, већ и Електромреже Србије и Оператора дистрибутивног система.

Последње поскупљење струје у Србији, од 3,9 одсто, било је у децембру прошле године, тако да просечна цена киловата за домаћинства износи тренутно око 7,3 динара, без пореза и такси.Указано је да и са тим повећањем, Србија има најнижу цену у региону и Европи. Kао пример је наведено да је ценА струје у Србији нижа 7,2 одсто него у Северној Македонији, 18,9 одсто нижа него у Бугарској, 24 одсто нижа него у Албанији, док је киловат у Хрватској скупљи 70,97 одсто, а у Словенији 120 одсто.

Белле амие

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

И најсиромашнији у Србији финансирају напредне тајкуне и стране мешетаре преко накнаде за зелене киловате

5 (5) Овај намет плаћају и примаоци социјалне помоћи и дечјег додатка, њих око 70.000. …

Ивањичка села без струје због снега: „Живимо као у каменом добу“

0 (0) Снег у ивањичкој општини оставио је бројна села без струје. Под теретом тешког …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend