Од 31. јануара производи у малопродаји морају да имају бар-код или кју-ар код

Од 31. јануара производи у малопродаји морају да имају бар-код или кју-ар код

5
(2)

Сви производи у малопродаји од 31. јануара морају да имају бар-код или кју-ар код, што је до сада била само могућност, кажу у Министарству трговине.

То је утврђено одредбом Закона о трговини која се односи на декларацију, а чија примена почиње 31. јануара.

Начелник Одељења за трговину и развој конкуренције у Министарству трговине Жељко Ракић каже за Танјуг да ту нема никаквих драстичних промена.

„Од 31. јануара постоји обавеза, раније је била могућност да поред основних података на декларацији, као што је назив производа, врста производа, произвођач и слично, буде наведена и нека машински читљива ознака као што је рецимо баркод или кју-ар код”, рекао је Ракић.

Закон о трговини почео је да се примењује пре шест месеци, а Ракић објашњава да је остављен прелазни период само за почетак примене одредбе о декларацији која се односи на обавезу да роба буде означена машински читљивом ознаком.

„Оставили смо прелазни период само за ову одредбу од неких шест месеци како би произвођачи, односно трговци могли да се припреме за ову новину”, рекао је Ракић.

Објаснио је да су машински читљиве ознаке врло згодне као средство да се прати роба и да се њом манипулише, јер смањује трошкове манипулације, а уједно је и лакша следљивост саме робе.

„Можете и као потрошач сами да инсталирате апликацију на вашем паметном телефону и да онда скенирате бар-код и видите одакле је тај производ, да нађете основне податке о том производу или неку другу машински читљиву ознаку као што је кју-ар код”, каже Ракић.

Навео је да, по Закону о трговини, декларација мора да садржи назив производа, врсту, модел, тип, количину, у зависности од природе робе.

„Рецимо килограм, литар, нека роба се продаје на килограм, мора да садржи пословно име произвођача. Уз робу из увоза мора да пише име увозника и земља производње. То су неки основни елементи које захтева наш закон о трговини”, каже Ракић.

Најавио је да ће тржишни инспектори контролисати поштовање закона, а да Тржишна инспекције ради у складу са плановима, а и по пријавама потрошача.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Спољно-трговински дефицит наставља да расте и данас износи 4.41 милијарду евра!

Спољно-трговински дефицит наставља да расте и данас износи 4.41 милијарду евра!

3.7 (3) БЕОГРАД – Укупна спољнотрговинска робна размена Србије у периоду јануар-август 2019. године порасла …

Спољнотрговински дефицит Србије је буквално експлодирао и износи 3.5 милијарди евра!

Спољнотрговински дефицит Србије је буквално експлодирао и износи 3.5 милијарди евра!

4.5 (4) Укупна спољнотрговинска робна размена Србије за седам месеци ове године је износио око …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend