Од директних летова Аир Србије за САД нема ништа, у питању је још једна Вучићева превара и лаж

0
(0)

Уместо да представи нови авион Аир Србије српској јавности усред предизборне тишине (у суботу, 23. априла) како је првобитно било планирано, државно руководство се суочава са сценаријом по коме би наш национални авио превозник остао без летова ка Њујорку.

Како Авиатица ексклузивно сазнаје Аир Србиjа има озбиљних проблема са планираним летовима за Њујорк због чега је у овој компанији завладало право ванредно стање.

Иако су летови најављени на београдском сајму туризма крајем фебруара када је и почела продаја карата летови до Њујорка још увек немају важећу дозволу америчких ваздухопловних власти.

Дозвола је издата али уз обавезан услов да ће важити само ако ТСА изда позитивно мишљење о безбедности на београдском аеродрому Никола Тесла. Ово надзорно тело је боравило у Београду и проверило аеродром те донело закључак “да се креће у добром смеру”, што значи да још није стигао на циљ, тј. да услови нису испуњени, али да ће највероватније бити. Сви домаћи медији су, међутим, пренели како је то већ готова ствар, исто као и када је издата дозвола, иако је у њој јасно истакнуто “да важи ако…”

Према важећем, недавно потписаном, билатералном споразуму између Србије и Сједињених Америчких Држава, америчке ваздухопловне власти имају прегршт основа да суспендују важећу дозволу.

Како је Авиатица сазнала од извора из саме компаније, који је директно упућен у ову проблематику, дозвола за САД је на корак до поништења. Главни разлог је тај што из наше националне авио компаније одбијају да америчким властима доставе Споразум који је Влада Републике Србије потписала са авио компанијом Етихад Аирвајс. Американци траже овај споразум да би проверили ко заправо има ефективну контролу над компанијом. Према потписаном Споразуму услов да једна компанија буде прихваћена као овлашћена за обављање летова је да је та компанија у већинском власништву домаћег капитала и да је ефективна контрола у рукама тог истог домаћег капитала. У случају Аир Србије је то под великим знаком питања, пошто све конце управљања вуче арапски мањински власник.

Други огроман проблем је уговор који Аир Србија има са авио превозником Јет Аирвајс о најму авиона Аирбус А330 којим би се обављао саобраћај. У овом уговору су Американци открили некакве неправилности због чега је захтевана његова детаљна провера, каже нам наш извор.

Проблем са авионом за лет до Америке

Авион који се тренутно фарба у Абу Дабију у боје Аир Србије, је требало да већ буде завршен и испоручен у Београд, али се то још није десило. Аир Србија је прво одложила промотивни лет са 4. маја на 14. мај, а према још увек непотврђеној информацији тај лет ће бити обављен тек почетком јуна. Информација која је позната у ваздухопловним круговима, али коју представници Аир Србије крију од јавности је да је власник авиона, индијски Јет Аирваyс, изразио жељу да тај авион користи за сопствени саобраћај. Авион је тек након дипломатске интервенције код Арапа, потврђен Аир Србији, али само на период од неколико месеци, док се не нађе друго решење. У компанији је због тога завладала тотална паника, а Етихад им је чак нудио један свој авион Аирбус А330, који дуже време стоји у хангару јер, како нам је речено, има “проблем са статиком”.

Продају се карте за лет за који не постоји дозвола

Упркос бројним проблемима и недостатку безусловне дозволе за летове (у резервационим системима још увек стоји напомена “subject to government approval”) Аир Србија продаје карте кршећи Закон о заштити потрошача. На овај начин она своје путнике доводи у озбиљну заблуду нудећи им услугу коју није у могућности да испоручи. На питање нашег сајта упућено Директорату цивилног ваздухопловства да ли би Аир Србија требало да сноси какве последице због тога што продаје карте за летове без добијене дозволе, нисмо добили одоговор. Из Директората су нам тада рекли да ће на наше питање одговорити Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструкуре. Ни после два месеца одговор није стигао. Аир Србија одавно већ не доставља никакве одговоре на наша питања.

Авиатица.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ГЛОБАЛНИ СКАНДАЛ: Ево колико је поуздан тест на корону, број стварно заражених драматично мањи!

5 (8) Прво у САД-у и Великој Британији, а затим и шире, укључујући Хрватску, научници …

Нису сви у Србији идиоти ал има понеки и то комплетан!

3.7 (6) Председник Александар Вучић изјавио је да су „глупости и бесмислице” изјаве Авдулаха Хотија …

Један коментар

  1. Mecka u planini a oni prodaju njenu koza, maheri za manipulacije, svaka cast, nemam reci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *