пензионери

ОД НОВЕ ГОДИНЕ – нови и услови за одлазак у пензију у Србији

Жене ће од 1. јануара 2021. радити два месеца дуже ако желе да иду у пуну старосну пензију и то ће моћи са 63 године и два месеца.

Директор сектора Фонда за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања Владимир Станковић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС, да у превремену пензију и мушкарци и жене наредне године одлазе под новим условима: жене са 58 година и четири месеца живота и 39 година и четири месеца стажа, а мушкарци морају имати најмање 59 година и 40 година стажа.
До краја године право на старосну пензију могу остварити мушкарци ако имају навршених 65 година живота и најмање 15 година радног стажа а када су у питању жене оне могу да остваре право на старосну пензију ако имају навршене 63 године и најмање 15 година стажа.

„Код превремене пензије ствари су другачије. Што се тиче мушкараца, то је 40 година стажа и 58 година и четири месеца живота а за жене је потребно 39 година стажа и 57 година и четири месеца живота“ објашњава Станковић.

Додаје да у укупном броју поднетих захтева превремене пензије су 2019. чиниле 20 посто а ове године 13 посто, што је око 35.000 захтева.

Без обзира на године живота и мушкарци и жене могу да се пензионишу са 45 година радног стажа и у просеку 500 лица годишње оствари право на пензију на основу овог радног стажа, каже директор сектора ПИО фонда.

Грађани који морају да раскидају радни однос последњег дана ове године захтев за остваривање права на пензију могу да подносе на шалтерима ПИО фонда, путем поште или електронским путем.

„Могућност електронског подношења захтева Фонд ПИО је омогућио ове године, пре почетка епидемије, тако да је то за сада око 7.000 захтева поднето на овај начин“, каже Станковић.

Према његовим речима, најбоље је да, када се заврши неко радно ангажовање код послодавца, проверити шта је евидентирано, односно да ли је уписан радни стаж.

Прикупљање података почети на време

Препорука је, каже, да пре него што се оде у пензију, бар две године раније се провери шта је евидентирано и да се на време почне прикупљање података који су неопходни за решење о пензији.

Породичних пензија је 20 посто у укупном броју. Од 2020. године омогућено је да право на породичну пензију остваре и ванбрачни партнери. Да би се остварило то право неопходно је да је ванбрачна заједница трајала најмање три године или да лица имају заједничко дете.

„Постоји могућност, уколико је ванбрачна заједница престала, а судском одлуком је потврђено издржавање, и у том случају остварити право на пензију“, објашњава директор сектора Фонда за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања.

При томе је неопходно да лице које аплицира за остваривање права на породичну пензију има одговарајуће године живота. За жене је то 53 године, мушкарце 58, а деца најкасније до 26. године уколико се школују.

РТС.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Данас славимо Сабор Светог Архангела Гаврила

Данас славимо Сабор Светог Архангела Гаврила

Празник Сабора Светог архангела Гаврила није обиљежен црвеним словом у календару СПЦ, која му, ипак, …

Седми пут пешке из Крагујевца до Београда да би вратио своју децу у породични дом! (видео)

Седми пут пешке из Крагујевца до Београда да би вратио своју децу у породични дом! (видео)

Kрагујевчанин Ђорђе Јоксимовић, чије су три кћерке смештене у хранитељску породицу, седми пут је кренуо …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *