Од предизборних обећања стигао само семафор на продужни кабл

0
(0)

Краљево – Краљевачки новинари су почетком ове недеље, из кабинета градоначелника, позвани да присуствују отварању „уређеног укрсног места код нове спортске хале“. Реч је о проширењу двосмерног пута и постављању семафора како би према хали возила брже и сигурније скретала. Новац за те радове, у износу од око 60.000 евра, поклонила је београдска фирма РС реинвест РСБ. Стога је градоначелник др Предраг Терзић дародавцима захвалио уз напомену да је ово прва већа инвестиција нове локалне власти.

Лепо, новинари су то забележили, снимили… Семафор је беспрекорно мењао боје, али чим је церемонија обављена, уређај се угасио. Како смо дознали, искључен је продужни кабл којим је струја, само зарад званичног отварања, била доведена, јер краљевачка Електродистрибуција није обавила прописани и трајни прикључак.

У овом предузећу тврде да разлог одлагања прикључка није „политичка струја“, већ непостојање технички прописаних услова, а без тога се не треба играти ни струјом ни одговорношћу „електричара“. Тако, семафор је до даљег угашен, а ако то потраје ту су саобраћајци.

Овдашњи политичари већ ће, верујемо, бити на другим „званичним отварањима“ пошто, бар према ранијим најавама, у Краљеву следи подужи период пуштања у рад разних привредних и комуналних објеката како би радници кренули на посао у нову фабрику, на стотине грађана се уселило у нове станове, туристи полетали и слетали са овдашњег аеродрома, а тешки камиони заобилазили градске улице. Грађани ће се још и током зиме купати у новом базену, деца ће зимовати на Гочу, смештена у нови павиљон, а Грдичани коначно неће страховати од поплава… Али, попут семафора „коче само ситнице“, ништа још није готово за пресецање врпце.

Истина, како ствари стоје, изгледа да ће прво бити отворен нови дечији павиљон на оближњем Гочу. Горе, на планини је одмакла градња тог објекта од 126 кревета, у шта је уложено око 80 милиона динара од кредитног задужења града.

Из истих финансијских извора требало је да се крене и у обећану градњу затвореног базена почетним улагањем од око 30 милиона динара. Али, потрошена је само половина, јер су земљани радови застали пошто се наишло на песак, тј. неповољно геолошко стање терена. На пролеће, дакле, следи стабилизација подлоге за базен па, вероватно, наставак радова, упркос чињеници да је то улагање од око 950 милиона динара и даље повод за опозиционо противљење и покушаје дестабилизације локалне власти.

Аеродром у Лађевцима код Краљева је, после свих „отварања“ и најава полетања авиона, стара краљевачка прича. А, баш је изгледало да ће то бити ове јесени. Но, опет су се појавили Турци са инвестицијом од десет милиона евра па ће се, тврде локални политичари, полетно-слетна стаза продужавати и ширити или се чак градити нова за цивилне авионе. Тако се отварање опет одлаже, а и да је учињено, како чујемо, куда би и како зимус са снегом са аеродромске писте без машинске опреме за чишћење. Чека се, дакле, да отопли и ојужи па ће на лето, акобогда, овде туристи слетати и одавде одлетати.

Прошао је и рок за почетак радова на изградњи прве зграде у оквиру пројекта „урбана регенерација“ у краљевачкој Доситејевој улици. Тамо је требало да се започне градња прве од четири зграде. Почетак те инвестиције, изградња 364 стана, улагањем 13,5 милиона евра, „укочила“ је процедура доношења закона у републичкој скупштини, јер новац у износу од осам милиона евра, који се зајми од Европске централне банке, треба да падне на терет државе. Реч је о санирању последица земљотреса у овом насељу рушењем старих и градњом нових зграда, уз договор са власницима постојећих станова о условима њиховог усељења у нове. Поред поменуте процедуре доношења адекватног закона у Скупштини Србије, како дознајемо, почетак градње прве зграде укочило је и то што шест власника старих станова још није потписало предуговоре о будућем пресељењу, а један од њих је нелегално, испред зграде која треба да се сруши, подигао перионицу за аутомобиле и у процедури је легализације, а и окончање управног спора који је овај грађанин покренуо. Тако, каже власт, све овде стоји док се ове препреке од наших обичаја и навика не уклоне.

Дуж обале Западне Мораве подигнут је обећани бедем од 1.800 метара ради заштите Грдице од поплава. Али, још треба да се сагради нови прелаз преко једног пута, што би се рекло, да се све „рупе“ на бедему затворе и онда овај објекат свечано отвори.

А, када ће почети градња ауто пута Појате–Прељина, део обилазнице око Краљева, која треба да прође овим бедемом у Краљеву нико поуздано не зна. Не зна се овде ни када ће почети градња оне фабрике коју је, током предизборне кампање, у новој спортској хали, Краљевчанима обећао лично Александар Вучић. Грађани о томе почесто питају овдашњу власт, али ови, очигледно, „заборављају“ да премијера на то обећање подсећају…

Аутор: Мирољуб Дугалић, Политика.рс

Фото М.Дугалић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Код Краљева и даље критично због поплава

0 (0) После јаких киша вода се из већине поплављених подручја у централној и западној …

Краљево: Због поплава прекинут саобраћај, не раде вртићи и школе

0 (0) Градоначелник Краљева Предраг Терзић изјавио је данас да су на територији тог града …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend