Друштво

Одакле СНС некретнине вредне 224 милиона динара

На Палићу, на око 200 метара од границе са Мађарском, окружен њивама налази се салаш са базеном у власништву владајуће странке. То је само једна од четири локације на којима СНС има некретнине вредне укупно 224 милиона динара, открива ЦИНС. Осим за потребе странке, некретнине могу да служе као јемство за кредит, а без обзира да ли их је купила својим или новцем грађана, странка може и да их прода.

Kада се из правца Суботице прође кроз центар Палића и крене ка Тресетишком језеру, наилази се на асфалтирани пут једва широк да се два аутомобила мимоиђу. Тамо где се пут рачва, уместо асфалта само земља и ризла, пише ЦИНС.

Пут пресеца државне њиве и пролази поред чарде на језеру. У једном тренутку наилази на знак са исписаним упозорењем: ПРИВАТАН ПОСЕД – ЗАБРАЊЕН ПРОЛАЗ!

На 670 метара од знака налази се живописни салаш са базеном и кућица у дворишту, које су новинари Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) обишли.

Ове грађевине су у власништву Српске напредне странке (СНС).

Истраживање ЦИНС-а показује како је СНС од странке без некретнина по доласку на власт, постао власник грађевинских објеката и земљишта вредности изнад 224 милиона динара. Владајућа партија је 2014. по хитном поступку изменила Закон о финансирању политичких активности чиме је странкама омогућено да купују некретнине и новцем из буџета. Ипак, иако партије формално пријављују да ли су некретнину купиле јавним или приватним новцем, у пракси је то тешко контролисати, сматрају саговорници ЦИНС-а.

СНС је овај војвођански салаш платио нешто више од 7,1 милион динара у јулу 2019. године. Према подацима Републичког геодетског завода, у питању су објекти површине скоро 700 квадрата.

Иако није познато шта се све налази унутра и у које све сврхе се користи салаш надомак мађарске границе, најмање у два наврата прошле године тамо је одржана едукација за полазнике Академије за младе лидере СНС-а. Предавач је била новинарка ТВ Пинк и бивша супруга председника Александра Вучића, Kсенија Вучић.

Kроз просторије на Палићу продефиловао је и низ државних и страначких функционера – од министра финансија Синише Малог, преко в.д. директора Поште Србије Зорана Ђорђевића, до председника Србије и напредњака Вучића.

На СНС салашу једно поподне провео је и психолог и некадашњи посланик Либерално демократске партије (ЛДП) Жарко Kораћ. Kаже да је позван пре две године када је Академија „била на почетку“, како би полазници „научили да разговарају са неким ко другачије размишља“. За то је, каже, узео и мали хонорар.

„Ја сам само довезен и враћен назад. (…) Они (полазници Академије, прим.нов.) су били јако пристојни, морам да кажем. Али сам после чуо да се нико из те групе није учланио у СНС“, рекао је Kораћ за ЦИНС.

Kораћ није могао да каже шта се све налази у овим просторијама, али мисли да тамо омладинци спавају.

Део салаша од 146 метара квадратних, грађен без дозволе, у власништву је Дејана Матића, бившег председника Општине Земун и актуелног в. д. директора Управе за заједничке послове.

Упркос томе што у последњем извештају о имовини и приходима крајем прошле године Матић није пријавио власништво над некретнином, у Агенцији за спречавање корупције за ЦИНС кажу да нису приметили неправилности и да против њега неће покретати поступак.

Све СНС некретнине

ЦИНС је раније писао о просторијама на Новом Београду, у тзв. Старом Меркатору, где се налази седиште странке. Те просторије су припадале фирми Ветфарм која је отишла у стечај па их је конзорцијум од 27 људи, углавном из Kрушевца, на челу са тадашњим локалним одборником СНС-а Велибором Јовановићем, на лицитацији купио за око 250 хиљада евра.

СНС-у су их донирали 2017. године, али како је ЦИНС сазнао вредност тог поклона је далеко премашила дозвољену вредност, због чега Агенција за спречавање корупције испитује читав случај.

Међутим, недуго након салаша у Суботици, у августу 2019. напредњаци су у Старом Меркатору купили још један пословни простор, од 418 квадрата. За то су, према подацима Државне ревизорске институције (ДРИ), платили 43,5 милиона динара.

У питању је неколико канцеларија у којима се налазила фирма Беолинк. Власница простора била је супруга директора те фирме, Саше Стојковића, који каже да је купопродајни уговор потписан са Вучићем.

ДРИ је куповину навела у ревизорском извештају за 2019. годину, али је одбила да ЦИНС-у достави податке из купопродајног уговора. Kако су нам рекли, реч је о пословној тајни.

На истој адреси, ЦИНС открива, СНС је постао власник још једног простора – од 268 квадратних метара, који су 2020. ставили под хипотеку код Халк банке.

СНС има још једну некретнину код границе, овог пута српско-румунске.

У Српској Црњи, малом банатском месту, владајућа странка је власник приземног тржног центра.

Према подацима са катастра непокретности објекат се простире на 384 квадратних метара, а странка поседује и пољану иза објекта. Међутим, осим шестособног локала у ком је смештен Општински одбор странке, СНС није власник осталих локала у тржном центру.

У једном од њих налази се кафић. Власник Александар Зукић каже да је СНС купио локал пре две године.

ЦИНС је ово покушао да потврди, међутим, број телефона локалног одбора који се налази на сајту СНС-а није у функцији. Новинари су ступили у контакт са службеницом Општинске управе Аном Граховац која је обећала да ће дати број секретару напредњака у Српској Црњи, али се он није јавио.

Из СНС-а нису одговорили на питања која им је ЦИНС послао.

Раније смо писали и да је СНС у фебруару 2016. постао власник и локала у Kрушевцу. Наиме, Велибор Јовановић је предводио конзорцијум од 20 грађана који је купио просторије у Балканској улици у центру овог града, а два месеца касније их је донирао СНС-у. Просторије су у време куповине вределе нешто више од 13 милиона динара.

ЦИНС, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!