fbpx

Одата пошта Гаврилу Принципу у бившем логору у Терезину

0
(0)

ТЕРЕЗИН – Ако би се српски народ могао описати у две речи, које означавају суштину његовог постојања, онда су то – слобода и дужност, а Гаврило Принцип пример је слободе и дужности, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

„Принцип је српска истина и симбол неуморне и тврдоглаве борбе за слободу, баш какви су и Срби”, рекао је Вулин у бившем логору у Терезину у Чешкој, у коме је Гаврило Принцип провео своје последње дане.

Министар Вулин је тамо положио венац и одао пошту испред Принципове спомен-плоче и истакао да људе попут њега Србија и Срби не смеју никада да забораве јер, како је нагласио, да они нису оставили траг у времену, ко би била Србија, на кога би се ослонила.

Вулин је подвукао да није Гаврило Принцип одлучио када је време за почетак Првог светског рата, већ су велике силе дошле да „поделе земљу и воду”, а о њему су причане лажи, као и о српском народу.

„Гаврило Принцип само је био уз свој народ и ништа више. Величина тих људи одређује нас, да ли ћемо и ми заслужити захвално сећање наших потомака, зависи од начина на који ћемо провести живот. Нека би били достојни успомене на Гаврила Принципа. Нека му је вечна слава”, рекао је Вулин.

Гаврило Принцип своје последње дане провео је у логору Терезин, рекао је министар, али чак није могао ни да види „двориште, тешко и тмурно небо”, јер последње године свог живота провео је у мраку, мучен, изгладњаван, са везаним рукама за зид, које су му на крају одсекли за освету.

„Али, никада се није покајао што је био на страни свог народа. Србија и Срби не смеју никада да забораве на како велике људе могу да се ослоне. Да они нису оставили траг у времену, ко бисмо били ми, на кога бисмо се ослонили”, рекао је министар, нагласивши да су људи попут њега изборили право Србији да бира пријатеље, да одреди „пошто ће нешто да купи, а пошто ће да прода”, додао је.

Данас стојимо, истакао је министар, пред успоменом човека који је обележио своје време, а његова жртва је незамислива и није ни најмање случајна, а последњих 100 година, о том „бескрајно храбром човеку” испричали су лажи, причали су о њему да је убица, да је све пука случајност, да је донео зло свом народу и свим другим народима.

„Гаврило Принцип био је бескрајно храбар, честит, човек који је волео свој народ изнад свега. Борити се против зла, не може бити зло. Нема добрих и лоших окупатора, сваки окупатор је подједнако зло. Сваки је зло и свака окупација је злочин, а право окупираног народа, коме је ускраћена слобода, неотуђиво је право да се бори свим средствима”, рекао је Вулин.

Гаврило Принцип није отишао у другу земљу, нити међу друге људе, наглашава, већ су дошли на његов праг, вођени силом, насиљем, истакао је министар подвукао да је Србија чак 24 пута по сведочењима документације и савременика требало да буде нападнута од стране Аустро-угарске – 24 пута царско-краљевски Генералштаб добио је захтев да покрене рат са Србијом.

„Није Гаврило Принцип одлучио када је време за почетак Првог светског рата, велике силе су дошле да поделе земљу и воду, Гаврило Принцип само је био уз свој народ и ништа више. О том човеку причане су лажи, као што су причане лажи и о народу због којих је жртвовао све. Деценијама, готово вековима слушали смо о српском народу који је изазвао ратове, због кога су ратови вођени”, каже министар.

Наглашава да српски народ никада није изазвао ниједан рат, већ су му били наметнути, без његове воље и жеље, али их је водио зато што другог избора није имао.

„Баш као што ни Гаврило Принцип није имао избора, осим да буде уз свој народ кад год и колико год је потребно. Ратови који су протутњали нашом земљом, од Првог светског рата, Другог светског рата, грађански ратови, до НАТО агресије, нису били ратови о којима смо могли да одлучујемо. Нисмо их тражили, нисмо их скривили, водили смо их зато што другог избора нисмо имали”, рекао је Вулин.

Од слободе нема веће вредности, напомиње министар и каже да Србија и Срби не разумеју како се то живи без слободе, не разумеју како се може бити послушан и покоран роб, те да знају да су увек били успешни и слободни само када су сами одлучивали о себи, а неуспешни и неслободни када су дуги одлучивали уместо њих.

Гаврило Принцип је одлучивао у име свог народа и није дозволио да други одлучују уместо њега и ова генерација ће једног дана за себе говорити да је изабрала да одлучује у своје име и у име своје деце.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *