Имамо и ми доброг кувара аустријски фашисто, зове се Гаврило Принцип

0
(0)

Високи представник у БиХ Валентин Инцко оценио је да је САД стало до тога да Босна и Херцеговина буде успешан пројекат истичући да је то „некако њихов аманет“.

– Американци, доиста, у односу на све друге, рекао бих 150 посто стоје иза БиХ. Они су завршили одличан посао на Косову и у БиХ, а у БиХ су инвестирали и много новца, у демократију и обнову земље – рекао је Инцко за „Дневни аваз“ одмах након подношења редовног извештаја о ситуацији у БиХ Савету безбедности УН.

На питање новинара значи ли то да БиХ није „турски, већ западни аманет“ и колико ће он још потрајати, Инцко каже да „на тај аманет гледа истоветно као на онај када су савезничке снаге доводиле у ред његову Аустрију где је било доста нациста и њихових покрета“.

Према његовим речима, савезници су ослободили Аустрију, остали тамо 10 година, да би се повукли тек када се демократија тамо усидрила.

 

– Пре Другог св. рата у Аустрији није било чак ни парламента и, ево, након свега, ми имамо један фини (аустријски) рецепт за међународну заједницу у БиХ. Кад босанскохерцеговачки пројект постане успешан, треба се повући – рекао је Инцко.

Високи представник је такође оспорио жестоке руске критике на његов рачун, тврдећи да је свака његова оптужба изнета на рачун званичника из РС утемељена „на добро документованим изворима“.

Он је оценио да су Руси играли и веома позитивну улогу у вези с Дејтоном, када је било пуно руских дипломата у Београду и Дејтону, и они су користили свој утицај да БиХ поново заживи у овим границама, „значи Сава на западу, а на истоку Дрина“.

– Те границе БиХ постоје дуже од 200 година. Виталиј Чуркин и неколико осталих запажених дипломата тада су одиграли истакнуту улогу у Дејтону и Београду – рекао је Инцко.

На питање да ли су Руси више конструктивни него деструктивни у вези с Босном, он је рекао апсолутно, додавши да Руси и данас подржавају територијални интегритет и суверенитет БиХ.

– Колико сам информисан, Руси нису превише срећни зато што Милорад Додик користи такву реторику у којој напада државнике и дипломате. Москва би волела када би Додик имао (добре) односе са свим Србима, а не само са својом партијом – рекао је Инцко.

Вестионлине, Танјуг

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Један коментар

  1. “ Американци, доиста, у односу на све друге, рекао бих 150 посто стоје иза БиХ. Они су завршили одличан посао на Косову и у БиХ, а у БиХ су инвестирали и много новца, у демократију и обнову земље – рекао је Инцко за „Дневни аваз“ одмах након подношења редовног извештаја о ситуацији у БиХ Савету безбедности УН.“
    Где они мажу кожа пуца. Све у шта уложе мора се вратити најманје десетоструко. Много они брину за друге. Кад треба оробити неку землју, нађу продане душе да траже нека права. Па кад им се не дозволи да раде шта хоће, наступају ови штитећи демократију. А где они уводе демократију не остаје камен на камену. Зликовци који живе и Америци не амерички народ, су највеће зло човечанства. Јадни онај народ у Америци што мора да плаћа њихове походе отимачине од других земаља, а они од тога немају ама баш ништа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend