Србија

Држава спрема намет на приватне камере и аларме

Када је почетком јануара, после вишедеценијског чекања и најављивања, ступио на снагу Закон о приватном обезбеђењу, многи нису ни претпоставили да је обухватио и широку област техничке заштите.

А то подразумева све што је у систему заштите лица, имовине и пословања – видео-надзор, противпрепадне и противпровалне системе, контролу уласка и изласка из објекта, џи-пи-ес системе за праћење возила, чак и механичке системе попут постављања заштитних решетки на објекте и аларме у аутомобилима.

Све ове послове убудуће ће моћи да обављају искључиво предузећа која имају лиценцу.

То значи да ће они који желе да у своје домове, на зграде, јавне и пословне објекте поставе камере или аларме морати да се обрате искључиво лиценцираним фирмама. У случају да то не учине, већ за посао ангажују она предузећа која немају дозволу, и они ће бити кажњени.

– Казне нису мале. Законом је предвиђена новчана санкција и до милион динара за предузећа која су за уградњу неког од система техничке заштите ангажовала фирму без лиценце од Министарства унутрашњих послова. Казна прети и физичком лицу које уграђује ту опрему, а није лиценцирано, као и фирми која радове изводи. У случају тежих прекршаја казна може бити и забрана делатности – објашњава Слободан Максимовић, председник Групације техничке заштите Удружења за приватно обезбеђење Привредне коморе Србије.

Видео-надзор може да угради ко хоће, било да је реч о власнику стана, куће, приватних фирми.

– У случају да власник камере уграђује тако да гледају само у његово двориште, не захватају туђе или јавну површину, онда он не мора да ангажује лиценцирану фирму. Сви остали ће морати да склопе уговор са компанијом која је законску обавезу испунила. Дужност овог предузећа је да има систем који ће чувати снимке 30 дана – каже Максимовић.

Овај закон, у неку руку, биће и ретроактиван. Сви они који су уградили неки од система техничке заштите, као што је џи-пи-ес сателитско праћење возила, видео-надзор или неки од система за заштиту од провале пре првог јануара, имају законску обавезу да ове године са лиценцираном фирмом закључе уговор о одржавању те опреме. Циљ је да се обезбеде услови да ти уређаји буду исправни и да задовољавају квалитет према важећим стандардима.

Услуге фирми са дозволама донеће и вишеструке бенефите онима који их ангажују.

– На тржишту које се бави видео-надзором појављивала се роба лошег квалитета. Био је то само један од повода да се ова област уреди и да се овим послом баве лиценциране фирме. Оне ће морати да постављају квалитетну опрему која има сертификат и израђена је по свим техничким стандардима. На тај начин су заштићени и они који уграђују опрему, али и они који је постављају, јер ће бити у обавези да је набављају код проверених предузећа – напомиње Максимовић истичући да ће корист имати и држава јер ће се плаћати ПДВ, односно више нема рада на црно.

Уградња видео-опреме и постављање камера у последње време више није скупа као некад. Солидна камера кошта између 5.000 и 6.000 динара, уређаји за снимање између 15.000 и 20.000 динара, услуге два монтера око 10.000 динара. Наравно, све зависи од захтева муштерије, прецизности камера, њиховог броја…

Истим законом регулисана је и област физичког обезбеђења, у којој је, према неким проценама, радило око 40.000 људи, од којих велики број на црно. Овај закон је предвидео да сви они морају да прођу обуку и добију лиценцу, као и фирме које се баве пословима приватног обезбеђења.

Политика.рс

Фото Д. Јевремовић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. Ako “špijunka” bude zahvatala samo prostor unutar stana, onda će je i sam vlasnik stana moći montirati. Ali ako vidokrug “špijunke” zahvata i stepenište, to će morati da montira ovlašćeni serviser sa licencom i da plati PDV.

 1. Овај “изум” видим овако:
  -По старом Динкићевом методу, измисли се нека обавеза за грађане, а онда добар део њих се упосли(у овом случају инсталатери сигурносних камера,… а и они који ће овима да дају лиценце, а 100% сам сигуран да ће то бити СНС чланови).Исто као и измишљени катастрофално скупи нотари.
  -Окретање камера ка јавној површини (улици) кошта.Зато ће се то надаље избегавати.Тако криминалци и њихови сарадници неће улетети у неки кадар да би били откривени, јер је познато да су те камере доста пута површиле посла откривању криминалаца.Зато им одговара да таквих снимака не буде.Па, је ли Беко замало убијен пред рођеном кућом, а камера му била искључена.Шта мислите, ко је организовао његово смакнуће?
  -“Дужност овог предузећа је да има систем који ће чувати снимке 30 дана – каже Максимовић.”
  Значи, да сам обавезан да своју судбину ставим у туђе руке, у руке оних који ће бити у милости и немилости полиције и да ако треба, има снимак, ако не треба, нема снимка.А ако бих ја снимао и чувао снимак, можда бих трчао одмах у полицију да га предам, кад тамо, на снимку незгодан лик, политичар, полицајац,…По овом пропису ће полиција моћи да бира хоће ли да уважи снимак или не.
  -Зашто бих ја тој фирми веровао да ће правилно користити снимљене податке?Пошто има доста и полицајаца ухапшених, основано верујем да ће тек извођачи радова да сарађују са криминалцима(као што одавно монтажери аларма у колима продају податке лоповима).

  -Све у свему, блесав, глупав закон, створен за лопове, који ће да имају доста података пре него што крену у пљачку.
  А све то, ја морам да плаћам сваки месец.
  Ко ли то може да донесе такав глуп закон?
  Неко паметан?

   1. Хвала Петре на подршци.
    Не би ме чудило да уведу и занимања: “лопов аматер”, “лопов професионалац”, “професионални плачкаш I, II, III категорије”, “мафијаш почетник, мафијаш са положеним државним испитом”, па да они уплаћују радни стаж и као такви да дођу до пензије.
    До неке генералске пензије, јер они могу да уплаћују велике суме.
    Вероватно би сви ти набројани морали да дају држави 30% “прихода”, као и нотари, јер им је држава обезбедила запослење (а и скинула их са тржишта рада и водила као запослене)
    Самом либерализацијом лоповлука, ублажују своје мафијашке послове.

    А народ пасе ли пасе, само блеји(само узвикује пароле и дува у пиштаљке) и даје вуну (деру нам кожу), месо (одузимаће нам органе и касапити нас ко у кланици), младунце (одузимају децу ако их не вакцинишемо погубним вакцинама).
    А може се десити да једног дана натерају нас да поставимо камере са микрофоном у сваку просторију, па да могу да нас у сваком моменту чују и посматрају, да неко не би неку реч прозборио против цара, као што је са GPS уређајима код трговаца сваке врсте, којима управа прихода може да приђе сваког момента и очита ти промет.

    Све иде на то да од нас направе послушне роботе без мозга и да са нама диригују помоћу дугмета.
    Ако смо ми збуњени, ко је онда ове луд?

    1. Da, a zamisli samo kako će psihopate uživati posmatrajući snimke i trofeje pokupljene u tajnim pohodima po našim kućama. Kako će se osećati moćnim dok gledaju naše ogoljene živote skriveni u nekim svojim smrdljivim bunkerima. Narod radi šta može. Pištaljke i dreka su još uvek bolji nego ništa. Mnogo više u ovom trenutku ni ne može. Kad smislimo nešto bolje, primenićemo i to. Videćemo šta će to biti, ali nešto mora da se desi, samo je pitanje vremena.

 2. Kakav je ovo zakon i budalaštine koje su napisane ovo se jasno vidi da je pisao neki amater koji veze sa mozgom nema koji očigledno nije ugradio ni jednu kameru niti dvr i ne zna kako to funcioniše a kod nas sve vode neki amateri koji nemaju pojma pa tako i ovo zato i pišu razne gluposti.Kako to misle da firma koja ugrađuje taj video nadzor da je dužna da čuva back up 30 dana tog video nadzora kako to da prebaci i kako to da čuva samo to nek mi neko objasni kako stalno da ta firma čuva 30 dana to nisu podaci od 2 GB već su u pitanju podaci od nekiliko terabajta kako to da prebaci sa hard diska koji stoji u dvr na objektu i koji stalno snima preko mreže xaxaxaxaaxax taj koji to kaže nije normalan da prebaci preko usb još jedna budalaština da skine taj hard disk pa da svakih 30 dana presnimljava snimak na drugi hard disk xaxaxaxa zamislite firmu koja ima urađeno bar 50 vido nadzora pa treba im soba puna hard diskova da strpaju taj materijal i da se mesec dana bave samo prebacivanjem dok materijala.Ovaj tekst je pisao neko koji nema tri čuke sa životom a ne sa video nadzorom .Ali kod nas video nadzor i alarme ugrađuju razne firme sa radnicima ameterima koji ne znaju ni alarmnu centralu da povežu a kamoli isprogramiraju ,gde kablovi vise na sve strane možete da sušite veš na njih u letnjem periodu jer nisu čuli za kanalicu ili bužir neko ekserčićima kucaju kablove po zidu.Ovo je zemlja gde se ugrađuju kamere kvaliteta š klase sa Pančevačke pijace i kablovima koji nisu ni predviđeni za video nadzor gde su dvr postvaljeni kod kase lopovu na izvolite poslužite se sa dvr ,ovde se alarmni senzori stavljaju na sredini zida u jednoj apoteci sam video čak na visini od 1 metra pored šifratora i to je radila firma užas božiji .Ovde se alarmne centrale stavljaju pored vrata još da napišu na njoj ovde sam skini me sa zida ovde se nude razne kineske kopije alarmnih centrala kao i senzora raznog đubreta ima kao i što se nudi Paradox firma koja je kopija ovo je zemlja gde se firme kamera prelepljuju u Sony Samsung itd tako da imate neke kamere koje ne postoje na sajtu te firme ovde se ta oprema uvozi kao rezervni materijal na carinu idu kao neki kablovi trte mrte pa se tako carini na tone te robe za sitni kintu stižu elektronike od dvr i kamera pa se ovde sve pakuje i lepe firme ovo je zemlja crne berze i otpad elektronike koja je š klase ali nema veze u Srbiji sve prolazi bez ikakve kontole i standarda .ETO VAM GOSPODO OVO SU SAMO NEKI PRIMERI NEPRAVILNOSTI KOJE NIKO NE REŠAVA I NEMA NAMERU DA REŠI KAO I RAZNE PRIUČENE LJUDE BEZ ISKUSTVA KOJI TEKVE SISTEME I MONTIRAJU POD IMENOM NEKE NOVOPEČENE FIRME A RADNIK IM IMA GODINU DANA ISKUSTVA ŠTO JE ZA OVAJ POSAO SMEŠNO I ŽALOSNO A TAKAV JE I TEKST AMATERSKI NAPISANA OD STRANE NEKOG AMATERA.

 3. A evo ja vam odgovorno tvrdim da su tu licencu već dobili neki ljudi koji nemaju veze sa životom a ne sa alarmnim sistemima i video nadzorom ,ljudi koji nisu elektroničari i nemaju veze sa elektronikom ne znaju ni jedan stabilisani ispravljač od 12 volti da naprave ,ne znaju ni najosnovniju centralu da povežu i puste u rad koji ne znaju ni šta je koaksijalni kabl a ni alarmni kabl već kroz strujne i alarmne kablove puštaju video signal.A za alrmnu centralu kažu da je obični prekidač ne znaju ni šta je otpornik ni dioda i takvi će da nastave da rade sisteme zaštite xaxaxaxaxa e zato će ti sistemi tako i raditi ko ih i montira i ko će imati tu licencu.Kad pogledate po gradovima kakve nadimke imaju ti monteri sve će vam biti jasno žuti ,beli ,četka,nokia,pakar e kakvi su im nadimci takvo im je i znanje

 4. Већ годинама је овде, боље рећи у новијој историји, правило да се свуда постављају неспособни, да би били што послушнији по пирамидалном систему оном главном, који је такође неспособан.
  јер, шта би било да запосли некога способног, који ће рећи:”Ало, шефе, није то тако”.
  Овако, има да ћути и буде срећан што је добио посао, јер шеф тражи да буде тако, па макар наопако.

 5. Власт је већ нашла начин како да ти уђе у спаваћу собу:
  Ко има оружје, мора да га држи у за то посебном ормару.
  Полиција има право у сваком моменту да то провери.
  Пошто се то обично држи у спаваћој соби, ето ти их тамо кад им се наврне.
  А пошто се обично у спаваћој соби држи и нешто драгоцености, па и неки сеф и то ће да види, јер муниција мора да буде одвојена од оружја, па савестан човек ће то најрадије да држи у неком сефу.
  Пошто, у новијој историји, уз сваку откривену криминалну групу буде откривен и неки полицајац, ето њима података о твојој спааваћој соби: чиме си наоружан, где га држиш, можеш ли га брзо употребити (сигурно је да не можеш, јер је оружје одвојено од муниције, а разбојници немају обичај да чекају док ти то све прикупиш), где држиш нешто вредно, где спаваш, да ли си сам или са супругом,…

  Камере ће нам они наместити у свакој просторији “јер ће много бринути о нашој безбедности”, или ће наћи још неки кретенскији изговор.

  И док им ми овако, бесплатно, упутимо примедбе на њихове глупости, они и даље срљају са својим неразумним законима и прописима и још нас побијају са својим ботовима, које, окрени-обрни ми плаћамо.
  А ако и мало попусте у својим неразумним настојањима, онда то представе као прави бум и као своју неограничену доброту.

  Не знам што ми сад падају напамет изрази: Страдија, Лудара, Кретенија, Идиотија, Глупердија, Педерлија, Умоболија, Ништарија, Мафија,…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!