Одбијена жалба тужилаштва у случају Бентли

0
(0)

Тројица осумњичених за угрожавање сигурности председника Србије Александра Вучића у случају „бентли“ остају у притвору због постојања околности да ће боравком на слободи ометати поступак утицањем на сведоке, одлучило је правоснажно данас Кривично ванпретресно веће Вишег суда у Београду.

Том одлуком веће је одбило као неосновану жалбу Вишег јавног тужилаштва које се жалило на решење о одређивању притвора јер осумњиченима притвор није одређен и због разлога да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело.

Суд је оценио као неосноване жалбене наводе тужилаштва имајући у виду да је, кaко се наводи у саопштењу Вишег суда, судија за претходни поступак правилно поступио када им је одредио притвор до 30 дана због постојања особитиних околности да ће боравком на слободи ометати поступак утицањем на сведоке.

Исто веће није одлучилвало о стварној надлежности у овом кривичном поступку, имајући у виду да је у овој фази јавни тужилаштво орган који руководи тужилачкој истрагом сходно Законику о кривицном поступку, додаје се у саопштењу Вишег суда.

Судија за претходни поступак је прошле седмице доставио списе предмета кривичном ванпретресном већу ради преиспитивања стварне надлежности суда у овом поступку, будући да је за кривично дело које се осумњиченима ставља на терет запрећана казна затвора до пет година.

У овом случају тројица осумњичених терете се за кривично дело угрожавање сигурности и то председника Србије Александра Вучића.

Кривична дела за која је запрећена казна затвора до 10 година спадају у надлежност основних судова, а дела преко 10 година затвора у надлежност виших судова, осим ако посебним законима или законским одредбама није другачије одређено.

У овом случају одређен је притвор до 30 дана због опасности да ће утицати на сведоке Луки Радуловићу, Милошу Т. и Стеван Д.

Они су ухапшени 2. септембра, недуго пошто су на кружном току око 8:20 на Топчидерској звезди налетели аутомобилом „бентли“ спанских регистарских ознака на возило у коме се налазио председник Србије, а које се кретало у колони.

Возача бентлија Луку Радуловића иначе тражи аустријско правосуђе због покушаја убиства једног Румуна у дискотеци у Бечу у марту ове године.

Бентли иначе припада бившем фудбалском репрезентативцу Ивици Драгутиновићу.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Споран притвор у случају „Ћурувија”

0 (0) Виши и Апелациони суд различито мисле о томе да ли Ратко Ромић и …

Афера РБВ, Боровици укинут притвор

0 (0) Душан Боровица ће се у даљем поступку у вези са спорним кредитима Развојне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend