Споран притвор у случају „Ћурувија”

0
(0)

Виши и Апелациони суд различито мисле о томе да ли Ратко Ромић и Милан Радоњић треба да остану иза решетака до почетка суђења

Специјални суд у Београду начинио је битне повреде одредаба кривичног поступка у решењима којима је продужио притвор Милану Радоњићу и Ратку Ромићу, окривљенима за убиство Славка Ћурувије, власника листова „Дневни телеграф” и „Европљанин”, позивајући се на „узнемирење јавности” као разлог за притвор. Апелациони суд заредом је прихватао жалбе одбране и давао налоге првостепеном суду да поново одлучује о притвору.

Како је могуће да виши и нижи суд нису сагласни по овом питању? У Апелационом суду кажу да су вишеструка укидања решења о притвору предвиђена законом и да нису знак да два суда различито тумаче закон.

„Могућност вишеструког укидања првостепеног решења није забрањена Закоником о кривичном поступку. У пракси се дешава да жалбени судови и по неколико пута укидају првостепено решење. Када је реч о предмету ’Ћурувија’, наглашавамо да је разлог због којих је укидано решење о продужењу притвора окривљенима Радоњићу и Ромићу постојање битних повреда одредаба кривичног поступка, па је Апелациони суд био у обавези да таква решења укине и врати на поновно одлучивање”, наводи за наш лист Персида Јовановић, заменица председника Апелационог суда.

Закон предвиђа и да Апелациони суд може сам да укине притвор, уместо да га више пута враћа првостепеном суду, што за сада није учињено у овом предмету, али и да то није његова обавеза и да је законом предвиђено постојање више одлука по жалби.

Виши суд је своју одлуку о продужењу притвора засновао на висини запрећене казне, која је већа од десет година, на околности да је убиство почињено на прометном месту у центру града и да је у опасност доведен живот случајних пролазника.

По оцени првостепеног суда, Ромићу и Радоњићу место је у притвору и због тога што су били радници Државне безбедности, чији је задатак био да штите безбедност грађана, док је убијени био новинар и уредник. Виши суд закључује да би јавност била узнемирена пуштањем окривљених на слободу, што би ометало вођење поступка јер је случај актуелизован покретањем истраге.

Ипак, у одлуци већа Апелационог суда коју је потписао председник већа Верољуб Цветковић наведено је да „првостепени суд није дао јасне разлоге због чега су начин извршења кривичног дела, као и последице, таквог интензитета да угрозе несметано и правично вођење поступка. Чињенице, којима је суд правилно дао карактер одлучних, не могу аутоматски водити закључку да би узнемирење јавности настало пуштањем окривљених на слободу, без утврђивања доказа који би на јасан и недвосмислен начин оправдали тај закључак”.

Апелациони суд је констатовао и да је тиме прекршена претпоставка невиности окривљених.
Виши суд сада мора да донесе још једно, ново решење о одређивању притвора Ромићу и Радоњићу.

Доротеа Чарнић, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Осумњиченима у случају „бентли“ укинут притвор

0 (0) Тројици осумњичених за угрожавање сигурности председника Србије Александра Вучића у случају „бентли“ укинут …

Одбијена жалба тужилаштва у случају Бентли

0 (0) Тројица осумњичених за угрожавање сигурности председника Србије Александра Вучића у случају „бентли“ остају …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend