fbpx

ОДЛИЧАН ПОТЕЗ! Авио линијом за Приштину и железницом враћамо на Космет 250.000 Срба који су одатле протерани

5
(4)

Редакција Србије данас срдачно се захаваљује његовој екселенцији Ричарду Гренелу на плану за поново успотављање авио саобраћаја на релацији Београд – Приштина и поновном успостављању железничког саобраћаја између централне Србије и њене јужне покрајине Косова и Метохије. Том авио линијом вратићемо у Приштину 50.000 протераних Срба који су пре доласка НАТО пакта и потписивања Кумановског споразума 1999. године живели у том граду. Данас у Приштини живи свега пет, шест Срба. Охрабрују напори нове америчке администрације председника Доналда Трампа која је пружањем несебичне помоћи приликом успостављања  нове авио линије и враћањем железничког саобраћаја кренула коначно да испуњава уговорене обавезе која је влада САД преузела потписивањем Кумановског споразума и доношењем Резолуције УН 1244. тачка 10. у којој се каже „Обезбеђивање сигурног и неометаног повратка свих избеглица и расељених лица својим домовима на Косову“.

Овим путем желимо да пружимо подршку свим активностима специјалног изасланика америчког предеседника Доналда Трампа за Косово и Метохију Ричарда Гренела јер сматрамо да је успотављање авио саобраћаја са Приштином и поновним успостављањем железничког саобраћаја са јужном српском покрајином од огромне важности за повратак протераних и етнички очишћених Срба у њихове вековне домове и имања из којих су насилно протерани одмах по доласку међународне мисије 1999. године на простор Косова и Метохије.

Надамо се да ће његова екселенција Ричард Гренел успети да терористичкој банди на простору Косова и Метохије објасни шта значи владавина закона и колика је и каква неприкосновност приватне имовине у САД и да ће после успостављања авио и железничког саобраћаја на ред доћи и повраћај и реституција комплетне узурпиране приватне имовине Срба која је отета на криминални начин и уз употребу и претњу силе од стране терористичких банди шиптара. Надамо се да ће деловање и све активности његове екселенције Ричарда Гренела у вези Косова и Метохије бити усмерене ка поштовање и испуњавању како локалних тако и међународних закона и обавеза које су првенствено преузеле САД и тзв. међународна заједница доласком на просторе Косова и Метохије.

Надамо се да су све активности његове екселенције Ричарда Гренела усмерене ка тоталном и комплетном испуњавању преузетих уговорених обавеза од стране САД и њихових партнера посебно оних обавеза које су договорене и преузете Кумановским споразумом и доношењем Резолуције 1244 УН. Испуњавање тих обавеза био би први, прави и једини могући пут ка дугорочној стабилизацији читавог Балканског полуострва и пут ка коначном решењу проблема Косова и Метохије и његовог повратка у правни поредак Републике Србије.

Милинко Милинчић, Србија данас


Већ у понедељак специјални изасланик америчког председника Ричард Гренел за дијалог Београда и Приšштине организоваће састанак са експертима за железницу и путеве, најавио је председник Србије Александар Вучић после разговора са америчким дипломатом, који је данас констатовао да се иде даље, после договора о авио-линији између два града.

„Биће, дакле, настављена блиска сарадња по тим кључним питањима, која не иду на штету никоме“, рекао је Вучић и напоменуо да ће свакако и ту бити питања која нису лака.

Kада је реч о авиолинији Београд – Пришšтина, предстоје, каже, три или четири корака, који треба да буду симултани:

„Да се упостави контакт између Kфора и Директората за цивилно ваздухопловство Србије, прављење њиховог споразума, затим лекс специјалис у Народној скупштини и споразум са Луфтханзом, који потписује Директорат“, објаснио је Вучић.

Сличан поступак ће бити направљен и за железницу, како би се олакшало грађанима.

Kада се упостави железничка линија и аутопут, то ће много олакшати живот за, на пример, 20.000 Срба у Грачаници, као и за велики број Срба у Kосовскм поморављу, који ће имати најбржу везу са Нишем и Београдом.

Додао је да не крије да треба да радимо са Албанцима, али и да то треба да радимо због Срба на KиМ.

„Kао што смо спремни да радимо на успорављању веза између Врања, Бујановца, Прешева и многих других места, и у централној Србији, где има доста Албанаца. Немамо проблем са тим“, закључио је Вучић.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија је сама тражила да се, уместо техничких, воде преговори о статусном решењу за Косово

5 (1) Председница Европског покрета Срба са Косова Рада Трајковић је за Данас коментарисала обновљени …

Акција МУП-а и америчког ФБИ: Хапшења и претреси по Србији

4.4 (9) На 16 локација на територији Републике Србије данас је извршен претрес станова и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *