Србија

Активиран АЛАРМ највећег степена: Београд други најзагађенији град планете, у Бору упозорење на ОПАСАН ВАЗДУХ

Загађење ваздуха данас је достигло аларманте разине у Србији, па док је наша престоница означена као други најзагађенији град планете, у Бору је проглашен највиши ниво загађености ваздуха.

Наиме, према подацима који су доступни и на “Блиц” виџету, степен загађења у Бору је достигао 324, чиме је ваздух сврстан у најкритичнију последњу категорију и изузетно је опасан.

“Здравствени аларм, сви могу да осете озбиљне последице по здравље. Сви треба да избегавају сваки боравак на отвореном. Нарочито избегавати све физичке активности на отвореном, максимално скратити боравак на отвореном или не излазитити без преке потребе напоље, све што можете преусмерите на рад у затвореном простору”, наведено је у случају да загађење достигне тај ниво.

Истовремено, Београд је данас друга престоница света по загађењу и на снази је љубичасти аларм.

У зависности од дела града, степен загађења варира, па док је на територији Старог града ваздух веома нездрав са мерењима од 224, Нови Београд мери 223, а исти број је регистрован и на подручју Мостарске петље.

Меторолози су објаснили да је прошле недеље југоисточни ветар “одувао” маглу па смо могли лакше да дишемо. Међутим, како су метеоролози и најавили, ветар је почео да слаби па самим тим је и ниво загађења почео да расте.

Подсетимо, колико јуче, Београд се после неколико дана ветра и нешто квалитетнијег ваздуха опет попео на неславно прво место по загађености. Наш главни град је мерио 253 ПМ честица и скоро цео дан држао ту незавидну титулу најзагађенијег града.

Активиран АЛАРМ највећег степена: Београд други најзагађенији град планете, у Бору упозорење на ОПАСАН ВАЗДУХ

“Ниво здравственог упозорења на ванредне услове. Читава популација ће вероватно бити погођена, односно сви могу да осете здравствене тегобе”, стоји уз објашњење љубичасте категорије загађења.

Наведене мере опреза варирају од самог степена, а при класификацији “веома нездраво” наводи се да активна деца и одрасли, те људи са срчаним и респираторним обољењима попут астме треба да избегавају сваки боравак на отвореном.

Уједно, сви остали, посебно деца, треба максимално да ограниче боравак на отвореном, а све активности потребно је преусмерити на затворен простор.

“Потребно је максимално смањити или потпуно избегавати напорне активности на отвореном које су праћене убрзаним и дубоким дисањем”, наведено је у оквиру љубичастог упозорења.

Дакле, Београд је и данас љубичаст, али ни други градови у Србији нису ништа бољи с тим да је Бор данас убедљиво најкритичнији град Србије. Но, ситуација није драстично боља ни у другим местима, па се готово сви боре са великим степеном загађења.

Активиран АЛАРМ највећег степена: Београд други најзагађенији град планете, у Бору упозорење на ОПАСАН ВАЗДУХ

ЈЕДНА ОД НАЈЗАПУШТЕНИЈИХ ОБЛАСТИ У ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Подсећања ради, око трећине становника у Србији изложено је прекомерном загађењу ваздуха – заштита од аерозагађења једна је од најзапуштенијих области у заштити животне средине, јер је деценијама занемаривана.

Како смо писали, лош квалитет ваздуха представља највећи здравствени ризик који потиче из животне средине и процењује се да сваке године превремено однесе преко 400.000 живота у Европи. Као резултат вишедеценијског занемаривања проблема загађивања ваздуха, у Србији је данас најмање два и по милиона људи изложено ваздуху који се може сматрати опасним по здравље, углавном становници већих градова.

– Почетком овог века, Србија је била на нивоу просека земаља Централне Европе по укупним емисијама загађујућих супстанци у ваздуху узимајући у обзир број становника, али смо сада негативни рекордери, јер је у међувремену на пољу заштите ваздуха урађено мало или нимало. Последично, грађани Србије су међу најугроженијима у региону и процењује се да годишње најмање 10.000 људи не доживи очекивану старосну доб услед прекомерно загађеног ваздуха. А то је само део цене коју плаћамо – упозорио је у свом годишњем извештају Фискални савет.

Активиран АЛАРМ највећег степена: Београд други најзагађенији град планете, у Бору упозорење на ОПАСАН ВАЗДУХ

МЕРЕ ЗАШТИТЕ КОЈЕ СВИ МОГУ ДА ПРЕДУЗМУ

Док градови Србије достижу невероватне нивое аерозагађења, постављено је питање шта је то што сви могу да предузму, односно који тип заштите је реалан. Својевремено је пулмолог др Тања Радосављевић испричала да рањиве групе као што су деца, труднице и старије особа никако не би требало да излазе напоље у периодима високог загађења, па објаснила да последице никако нису одмах осетне.

– Од аерозагађења се не умире акутно. Према извештају Светске здравствене организације годишње 6.000 људи умре од болести изазване аерозагађењем и њихових компликација, а у свету 7 милиона људи годишње умре од тих болести – рекла је др Радосављевић, па додала да једини начин да се заиста заштитимо од најситнијих штетних честица нису хирушке, већ нано маске: “Када је Пекинг био најзагађенији град на планетети сви су носили нано маске, међутим код нас је менталитет такав да коришћење таквих масти представља нешто што је неуобичајено”

Објаснила је и да идеја да нам при загађењу могу помоћи практичне ствари као што су влажне марамице или проветравање просторија, према речима пулмолога нису нешто што иде у добром смеру., преноси Блиц.рс.

Новости онлајн

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Da je Beograd danas bio prvi na svetu po zagađenosti vazduha, jedino ako se računaju glavni gradovi. Najzagađeniji grad na svetu bio je Bor, čiji je spasilac, na veliku žalost borana i boranki, Spaskovski koji je više oblačio, a manje vedrio nad Borom. On je utrošio investicionog novca uz zdušnu podršku mentora iz vlasti Srbije, a rekonstruisana topionica, a ne nova, kako Spaskovski laže, sada je vazduh, umesto boljeg kvaliteta od onog iz 1903. godine, gori no pre rekonstrukcije. Svaka mu čast kada je uspeo da ubedi i potkupi Dinkića, Tadića i ΛV, lažima, hvalospevnim pričama, a možda i još nečim. Ekonomska moć Bora je opala učešćem Spaskovskog sa svojim mentorima. Umesto da bude u samici on još uvek se šepuri kao heroj Bora. Da li je to tako pitajte borane. Bor je zagagađen, osim “standardnim” zagađivaćima širom gradova svetom, otrovima SO2. arsenom, živom, kadmijumom i svim otrovima iz Mendeljejevim prirodnog sistema elemenata i normalno plus svim česticama klase PM. Vučić o ovome nije upoznat(?), a mogao je da RTB Bor pokloni kinezima, njegovim vrlim prijateljima, a možda i braći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!