ОДЛИВ МОЗГОВА: Незапосленост и несигурност, главни разлози одласка младих из Србије

0
(0)

БЕОГРАД – Србија и даље има потешкоћа да успостави јасне механизме за задржавање талената, речено је данас на трибини о „одливу мозгова“ и наведено да је пре две деценије око два одсто младих људи напуштало Србију а данас је тај проценат повећан на 15 одсто.

Разлог одласка младих су велика незапосленост, мала примања, несигурност, речено је на трибини „Одлив мозгова, зашто млади људи напуштају Србију?“ у организацији Центра за стратешке пројекте и наведено да је по подацима Светског економског форума Србија на 141. месту, од 144 државе, по капацитету да задржи своје таленоване, младе људе.

Ако се мери капацитет да привуче таленте, Србија је по подацима форума на претпоследњем, 143. месту, речено је на скупу у Привредној комори Србије и указано да тај велики економски и друштвени проблем није само питање којим појединац треба сам да се позабави већ је то државни проблем.

Износећи статистику прикупљену углавном у имиграционим земљама, проф. др Владимир Гречић, рекао је да је у 2011. години у земље ОЕЦД (Организација за економску сарадњу и развој) имигрирало 562.000 људи из Србије, од тога је 61.000 високообразованих кадрова.

„И прошлогодишња публикација ОЕЦД показује да је Србија међу 50 земаља са највише емиграната“, рекао је проф. Гречић, експерт за питања миграција.

Представник Министарства омладине и спорта Милош Радосављевић указао је на Фонд за младе таленте као пример „добре праксе“ и подршке државе, праћења и бриге о младим људима.

Фонд стипендира младе људе током школовања и студирања, рекао је Радосављевић, који је и председник Фонда и истакао да сви стипендисти за школовање у иностранству имају обавезу рада у Србији и то у трајању од пет година.

„Око 70 одсто стипендиста Фонда нађе посао по завршетку студија“, рекао је Радосављевић и подсетио да Фонд делује од 2008. године у оквиру Министарства омладине и спорта.

Ипак, забрињавајући је податак према којем је у Србији од 34 до 44 одсто младих незапослено, старости од 15 до 34 године,речено је на скупу и указано да проблем незапослености мора бити заједничка тема више државних институција и органа.

Председник Привредне коморе Суботице Слободан Вујиновић сматра да је „одлив мозгова“ једнако лош као бела куга, па је, како је рекао, реакција државе неопходна.

Из Суботице је за ових неколико година отишло 4.000 до 5.000 људи, а само за последња три месеца 1.000, рекао је Вујиновић и навео да људи одлазе у Мађарску, Енглеску, Дубаи, Француску…

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Делови Србије под водом: Ванредно у неколико општина, у току евакуација (видео)

0 (0) Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од …

Успорен саобраћај на ауто-путевима, пиротски округ БЕЗ СТРУЈЕ, проглашена и ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА (видео)

5 (2) Широм Србије снежни намети направили су ошти хаос, многа села су одсечена, велики …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend