Економија

Одраше нас белосветски лихвари: Купиш стан, отплатиш четири!

У СРБИЈИ су за последње три године од када су поједине банке увеле стамбене кредите у динарима, одобрена само два зајма. Није вест да нема интересовања, већ да је цена тих позајмица астрономска. Зато је у нашој земљи одобрено 84.000 стамбених кредита у еврима. Наиме, камата стамбеног кредита је изједначина са каматом кеш кредита, иако је у питању дугорочни зајам са хипотеком и износи од 20 до 22 одсто годишње! Тако је првобитна замисао да се сви кредити одобравају у домаћој валути, како би се спречио девизни ризик, пала у воду.

Испоставило се да је већи ризик задужити се у динарима него у еврима. Тако је камата на стамбене кредите у европској монети пет пута мања него у нашој валути. Већина банака у Србији одобрава стамбене зајмове везане за евро са каматама од 4,20 до шест одсто. И са овим каматама, на крају периода отплате од 25 или 30 година, банци се врати дупло више. Али, када су у питању динари, онда је то четвороструко већа вредност!

Тако, на пример, ако неко узме стамбене кредите у динарима у износу од три милиона динара и положи учешће од 20 одсто, односно 600.000 динара, у наредних 25 година ће враћати зајам од 2.400.000 динара. Камата износи 21,70 одсто годишње, а месечна рата 31.090 динара. Када истекне отплатни период, клијент банци треба да врати целих 9.910.125 динара! Толико кошта ризик банку у наредних 25 година.

Уколико би грађанин узео стамбени кредит у еврима у износу од 23.000 евра, са каматом од 5,90 одсто годишње на 25 година, сваког месеца би отплаћивао по 143 евра или по садашњем средњем курсу 15.445 динара или дупло мање него да је узео овај зајам у динарима. Када истекне период отплате, банци ће вратити 47.350 евра.

Главно објашњење свих банкара и економиста је да је у Србији и даље највећи проблем нестабилна валута, лош кредитни рејтинг и привреда у колапсу, а пре свега шта ће бити у наредних 10, 20 или 25 година. У таквим условима они не желе да ризикују, без обзира на то што као залог за стамбени кредит имају првокласну хипотеку. Ипак, неизвесност у свакој, па чак и најразвијенијој земљи увек постоји. Али, то не значи да грађани морају да буду унапред опљачкани, ако би динар пропао.
ПРОБЛЕМ РЕФЕРЕНТНА КАМАТА

– РЕФЕРЕНТНА камата на европску валуту је протеклих година констатно у паду, те је данас на нивоу од 0,25 одсто. С друге стране, референтна каматна стопа Народне банке износи 10 одсто. Са тако великим разликама у референ

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!