ЕКСПЕРТИ: Држава ликвидира наше произвођаче медицинске опреме

ЕКСПЕРТИ: Држава ликвидира наше произвођаче медицинске опреме

ЗБОГ пореског дуга од 800.000 динара нишко предузеће „Југорендген“ не може да учествује на тендерима. Истовремено, медицинске установе, односно Министарство здравља, за сервисирање опреме дугују им 2,5 милиона динара. У истој ситуацији су произвођачи медицинске опреме „Електромедицина“ и Еи „Чегар“ који су још пре седам месеци апеловали код надлежних да заштите домаћу производњу.

Директор „Југорендгена“ Горан Радојковић и директор и власник „Електромедицине“ Милован Коцић истичу да од опремања здравствених установа у Србији скупим страним производима, корист имају само појединци.

– Апсурд је да због дуга за порез на имовину не можемо да добијемо послове на тендерима које расписују државне установе, а оне нама дугују два и по милиона динара. Због тога смо изгубили посао од три милиона динара у Клиничком центру Србије – наводи Радојковић.

Радојковић подсећа да је у овим предузећима, када је став државе био „мајчински“, радило више од 2.000 радника.

„Електромедицина“ је запошљавала 600 радника, а сада само шест, „Југорендген“ је запошљавао око 700 радника, сада има 21, док је ЕИ „Чегар“ са 1.000 запослених пао на тридесетак.

– Могли бисмо да запослимо 50 радника, али држава не само да нам је окренула леђа већ је дозволила да се сервисирањем рендген-апрата баве и трговачке фирме, које немају ни опрему, ни људе обучене за тај посао. Често на тендерима управо такве фирме добијају посао, али не могу да га ураде. Тада се проглашава рендген-апарат дотрајалим и неупотребљивим, и тражи се набавка новог, појашњава Радојковић.
ГАСЕ ПРОИЗВОДЊУ ЈЕР НЕМА ПОСЛА
ДИРЕКТОР и власник предузећа „Електромедицина“ Милован Коцић истиче и да се драстично смањио број тендера за набавку и одржавање медицинских уређаја:

– Због недостатка посла све више ћемо заостајати у технолошком смислу, тако да ће се у Србији потпуно угасити ова производња.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Државу тужило 10.000 пензионера због пљачке пензија

Државу тужило 10.000 пензионера због пљачке пензија

Тачно 1. октобра истиче рок за покретање поступака за накнаду штету због смањених пензија у …

СТРУKА: Мораћете да примите и четврту дозу вакцине, вирус опасно мутира!

СТРУKА: Мораћете да примите и четврту дозу вакцине, вирус опасно мутира!

“Можда ћемо морати да примимо и четврту дозу вакцине, у фебруару”, каже за Нова.рс директорка …

Један коментар

  1. Nije valjda, zbog cega li je to ucinila i ko je lobirao i mobio, da je bolje da uvozimo nego da proizvodimo???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *