Огорчење због Рио Тинта: „Вучић је њихов лобиста и ПР, ово је издаја“

Огорчење због Рио Тинта: „Вучић је њихов лобиста и ПР, ово је издаја“

“Председник Србије Александар Вучић је на конференцијама за новинаре на којима је добијао питања у вези са Рио Тинтоном изражавао своју подршку, небројано пута. У задње две године он се понаша као лобиста и ПР компаније. Апсолутно нисмо изненађени”, тако Марија Алимпић из удржења Заштитимо Јадар и Рађевину коментарише документ Европске комисије у којем се јасно види да је Вучић обећао подршку пројекту “Јадар”.

„То да постоји подршка овом и многим штетним пројектима за нас није никаква новост. Прича око састанка са извршним директором из Рио Тинта је била позанта још у јуну, када су они имали састанак. Инсистирамо на тачности термина. Не сматрамо ми да он може некоме нешто да обећа, човек је познат по неиспуњавању обећања. Ово просто личи на то да човек испуњава оно на шта се већ обавезао, узимајући шаком и капом – како од Рио Тина тако и од свакога од кога је нешто тражио или нудио. Kада би смо ствари назвали правим именом, ми бисмо ово назвали издајом националних и државних интереса“, јасна је Алимпић у изјави за Нова.рс.

Председник Србије Александар Вучић обећао је политичку подршку пројекту „Јадар“ компаније Рио Тинто која планира да експлоатише литијум у нашој земљи, показују документи Европске комисије до којих је дошао портал Нова.рс.

У документу се наводи да је председник Србије на састанку са директором Рио Тинта Јакобом Стаусхолмом обећао подршку пројекту.

Нова.рс дошла је у посед документа Одељења Европске комисије за унутрашње тржиште, индустрију и предузетништво, а који показује да је председник Србије на састанку са директором Рио Тинта, Јакобом Стаусхолмом, обећао подршку пројекту наводећи да ће то бити значајно за српску економију.

На састанку Рио Тинта са представницима Европске комисије почетком јуна наведено је да председник Србије сматра да ће пројекат ове компаније бити значајан економски скок за српску економију за наредних 10-15 година. Kако се наводи у овом документу, српске власти су заинтересоване да оптИмално цео ланац производње буде развијен у Србији од прављења батерија до електричних возила.

Европска комисија наводи да је Рио Тинто већ успоставио инцијалне контакте са немачком ауто-индустријом и додаје да се у округу Лознице планира производња литијума за батерије од екстракције до обраде. На састанку Рио Тинта и Европске комисије наведено је и то да ЕK води са српским властима разговоре о могућностима развоја стратешког партнерства у производњи сировина и батерија користећи српске преговоре о приступању Унији и ближе интеграције са европским ланцима за производњу.

Аутор: Бојана Миловановић, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ПОГЛАВНИК ВУЧИЋ од Србије прави НДХ где НАПРЕДНЕ НЕОУСТАШЕ чекићима млате народ!

ПОГЛАВНИК ВУЧИЋ од Србије прави НДХ где НАПРЕДНЕ НЕОУСТАШЕ чекићима млате народ!

Александру Вучићу пуна су уста геноцида у Јасеновцу и тога како су усташе чекићем убијале …

Пројекат Рио Тинта у Србији је корупција највишег нивоа!

Пројекат Рио Тинта у Србији је корупција највишег нивоа!

Власт се игра са животима стотина хиљада људи који живе у долини река Јадра и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *