Хелм

Олово из Костајника сада плива и Дрином у Републици Српској

Тешки метали из јаловишта у Костајнику пливају и левом обалом Дрине. То је утврдила Водна инспекција Републике Српске испитивањем квалитета површинских вода низводно од ушћа Јадра, код насеља Амајлије.

Како је саопштено, анализом другог узорка воде из Дрине, која је извршена у овлашћеној водопривредној лабораторији Институт за воде Бијељина утврђено је благо повећање садржаја олова и бакра. Утврђени садржај материја предвиђен је за водотоке четврте класе, а река је у делу тока из којег је узет узорак сврстана у трећу класу.

Отров тече од маја

Истицање токсичне јаловине почело је још после мајских поплава и отров се још излива непрекидно у Костајички поток, Корениту, Јадар и Дрину, али није предузето нешто да се проблем реши иако резултати анализе воде показују високе концентрације гвожђа, мангана, арсена, олова, никла и кадмијума у овим рекама.
Републичка водна инспекција дописом се обратила и надлежним органима Републике Србије са захтевом да их обавесте о конкретним мерама које су предузете на терену у циљу санације узрока овог акцидента, чиме би се отклониле и евентуалне даље последице.

Како се наводи на сајту инспектората Републике Српске узорковање је рађено због акцидента изазваног изливањем таложног муља из рудника Столице у Костајнику код Крупња. Иначе, због налажења повећане концентрације тешких метала у Дрини код Бадовинаца, надомак ушћа у Саву, забринути су и Шапчани.

Одржана је хитна седница Штаба за ванредне ситуације града Шапца, а према писању медија градоначелник Небојша Зеленовић је изјавио да су “информације које тренутно има забрињавајуће, али да је вода за пиће у Шапцу у овом тренутку исправна”. Он је затражио од Министарства пољопривреде и заштите животне средине информације о степену угрожености вода и земљишта на територији Шапца због изливања јаловине из рудника Столице.

У градској управи Лознице, која месецима упозорава на овај проблем, кажу да је ситуација крајње озбиљна и да ће поново послати дописе свим надлежнима, а намеравају да их упуте и амбасадорима ЕУ у Србији и представницима УН задуженим за екологију.

 

Ђ. Јанковић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Ауууу, обратиће се амбасадама ЕУ и представницима УН-а задуженим за екологију. Да није трагично, било би смешно. Секирају се за то као за лањски снег, секирају се као што се и држава секира. Туга невиђена, а нико да мрдне прстом и да затвори рудник којим је наравно у приватном власништву. Ово је Апсурдистан!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!