На бистрој Дрини преко 20.000 регаташа

На бистрој Дрини преко 20.000 регаташа

“Дринска регата” у Бајиној Башти одржана у суботу, оборила је све досадашње рекорде по броју учесника. Са око 1.500 разних пловила, низ брзу, зелену, чисту као суза Дрину, спустило се више од 20.000 раздраганих регеташа.

На старту у Перућцу поздравио их је Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација, пожелевши им угодну пловидбу и добру забаву. Уз заглушујућу буку сирена, звуке труба, веселу вриску, шарени карневал на води, предвођен са десетак сплавова израђених од тарске обловине и колоном чамаца и свакојаких пловила ручне израде, кренуо је низ дринске брзаке до циља у Рогачици. На сваком од њих су разни реквизити, од фото-апарата, камера до хармоника, гитара, труба.

На сплавовима, док “језде” низ реку мирише роштиљ, на неким се окрећу и прасићи. У води се расхлађује пиво. На ужареном јулском дану жега на Дрини се готово и не осећа.

Саво, Софија, Слободан, Ивана, весела дружина из Панчева, Ваљева и Сребренице, повели су на регату пријатељицу из Франкфурта, Дијану Пијетловић. – Сјајно је овде, ово је јединствена манифестација каквих је мало у Европи – каже Дијана. Са чамца, низ таласе, одвазањају акорди са хармонике. Весели се повећа група Словенаца из Кршког, из града побратима са Бајином Баштом.

– Дрина је благо, овде смо трећи пут, не крију одушевљење Београђани Василије Матовић, Горан Крсмановић и Душко Селенић. – Не знамо како ће наше пловило издржати на води, у просеку тешки смо по 119 килограма – шале се на свој рачун војвођански “тешкаши” из Сивца – Дејан пекар и Душан електричар.њ С њима су и Небојша, Ацо, Ранко. Из Рашке је пристигло 15 заљубљеника у Дрину.

МОСТ- ФЕСТ

Програм “Дринске регата” био је испуњен богатим садржајима. Публика је уживала у концертима “Лексингтон бенда”, Џенана Лончаревића, у оквиру “Мост феста” наступили су Ван Гог, Горан Бреговић и Ален Исламовић. Одржани и егзибициони скокови у воду са Дринског моста, пет дана трајао је мини сајам сувенира, домаће радиности, меда и ракија.

 

Ратомир Блануша, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Дрина, моћна река са хиљаду лица

Дрина, моћна река са хиљаду лица

Дивља и питома, брза и спора, неукротива и послушна, вијугава и равна. Дрина. Али, ма …

Олово из Костајника сада плива и Дрином у Републици Српској

Олово из Костајника сада плива и Дрином у Републици Српској

Тешки метали из јаловишта у Костајнику пливају и левом обалом Дрине. То је утврдила Водна …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *