Србија

КИНЕЗИ ОТРОВАЛИ ЧИТАВ КРАЈ! Анализе показале присуство тешких метала у Пеку

Завод за јавно здравље из Пожаревца, као једна од две референтне лаборатије, доставила је у поподневним часовима јуче ( уторак,16. март) извештај узорковане воде из реке Пек. Пристигли резултати показали су да се поједине вредности тешких метала увећане и по више пута, пре свега бакра ( референтна вредност 500 измерена 960), мангана (референтна 300 измерена 3300),гвожђа ( референтна 1000 измерено 12 600) и сулфата ( 200 измерено 369).

Због тога је командант Штаба за ванредне ситуације општине Кучево, др Иван Рајичић, заказао хитну седницу овог тела на којој је, након исцрпне анализе, донето више наредби, закључака и препорука.

Пре свега да се јавност одмах извести о резултатима анализа. Затим, да се од Завода за јавно здравље из Пожаревца тражи додатно појашњење о штетности утврђене загађанести, како за људе, тако и за биљни и животњски свет. Такође, да се уради и анализа земљишта у сливу реке као и рибе у њој. Док не стигну појашњења ПРЕПОРУКА је свим грађанима да је да не пецају, да не користе воду из Пека за заливање башта или напајање стоке, да не ваде шљунак из и око корита реке.

Формиран је и ИНФО ЦЕНТАР ( 012 852 103), и сви становници , који имају бунаре у сливу реке ( 50-100 метара ) могу се обратити да им локална самоуправа помогне да се ураде анализе истих. Штаб је донео одлуку и да се оформи Стручно-оперативни тим који ће се свакодневно бавити свим питањима везаним за овај проблем.

ЈКП „Кучево“ ће од сада морати вршити анализу пијаће воде са водоизворишта „Млака“ сваких 10 дана. Такође, упутиће се захтев ЈП „Србијаводама“ да спречи вађење шљунка из Пека у рејону водоизворишта „Млака“ (као што је познато, водоток Пека је у надлежности ЈП „Србија вода“ и надлежних државних органа ( министарстава) и локална самоуправа нема ингеренција над њим).

Штаб је донео и закључак да се тражи ХИТАН пријем у Министарству заштите животне средине, како би се нешто предузело за решавање овог проблема.

ekucevo.rs

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Majданпечка река Пек због постала еколошка катастрофа, ни рибе више нема! Овде се окривљују само Кинези, а наша кривица се заобилази. Наиме Србија је власник 33% некадашњег РТБ Бор и за толико смо ми одговорни и заслужни у загађењу не само Пека, већ и Бора и Мајданпека. Овде се не поминје гробар РТБ Бор Сосан, који има менторе у властима. Он је уништио сву индустрију осим производње бакра и злата и свео ту индустрију на 1938. године. Са 25.000 запослених је свео на 5.000 и у сагласности и учешћу владе РТБ Бор је поклоњен Кинезима за неких триста милиона евра, а уложењно је више милијарди евра непосредно пре “продаје”, тј поклањања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!