Опасна супстанца пронађена у кремама за сунчање

Опасна супстанца пронађена у кремама за сунчање

Kомпанија Валисуре, онлајн фармацеутска кућа, позната и по тестирању медицинских и других производа, објавила је недавно да су се обратили Америчкој управи за храну и лекове (ФДА) и затражили да се повуче 40 серија крема за сунчање и препарата за негу после сунчања јер је у њима пронађена велика количина хемикалије бензен.

Kомпанија, по чијем је предлогу ФДА раније повукла одређена дезинфекциона средства и лекове за горушицу, тестирала је 294 серије из 69 компанија и пронашла бензен у 27 одсто њих. Између осталог, бензен је пронађен у препаратима брендова Неутрогена и Банана Боат. Притом, неке пошиљке су имале и три пута више од дозвољене количине бензена коју је прописала ФДА, пишу на сајту WебМД.

Kако наводи сајт Хеалтх.цом, највећи ниво бензена – 6.26 ппм – пронађен је серији Неутрогениног препарата Ултра Схеер Wеигхтлесс Сунсцреен Спраy, СПФ 100. Друге две серије исте креме за сунчање, с фактором 70, садржале су 5,96 и 5,76 ппм ове хемикалије. Други по реду препарат са највише бензена био је Сун Бум’с Цоол Доwн Гел, са 5,33 ппм.

Проблем је у томе што дугорочно излагање бензену изазива рак код људи, пишу на сајту НатионалЦанцерИнституте.

– Ово је врло забрињавајуће, пре свега, јер су бројне студије ФДА показале да састојци крема за сунчање продиру кроз кожу и завршавају у крви у великим количинама – каже Дејвид Лајт, директор компаније Валисуре.

ФДА сада трага за додатним информацијама о евентуалним ризицима честих састојака крема за сунчање.

– Не постоји безбедан ниво бензена који крема за сунчање може да садржи – каже доктор Kристофер Бјуник, професор дерматологије са Универзитета Јејл, који је уједно и потписник петиције компаније Валисуре.

Kако каже доктор, и најмања количина бензена у кремама за сунчање је неприхватљива јер се оне наносе више пута у току дана лети и прекривају велики део коже.

А док се стигне још информација о безбедности састојака крема за сунчање, како се заштитити од сунца и уједно предупредити рак коже?

Хлад

Сунце је најјаче између 10 и 14 сати и у том периоду лети не треба ићи на сунце. Ако сте напољу, будите у хладу. На мору у то доба дана гледајте да се склоните с плаже. И ако сте под сунцобраном сунчеви УВ зраци се свакако одбијају од песак, па вас хлад неће много заштитити.

Одећа

На јаком сунцу носите шешир са ширим ободом и наочаре за сунце, најбоље оне са УВ заштитом. Добра идеја је и одећа од лаганих природних тањих материјала с ногавицама и дугим рукавима.

Kреме за сунчање

Из компаније Валисуре истичу да је важно знати да не садрже све креме за сунчање бензен.

“Производи који га не садрже су доступни и треба их и даље користити јер они јесу важна заштита од потенцијално опасног сунчевог зрачења.”

И док се чекају нове информације, и из ФДА истичу да су ове креме врло важна мера превенције против опасних канцера коже, посебно меланома.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Навали да се вакцинишу због шопинг ваучера од 3.000 динара (видео)

Навали да се вакцинишу због шопинг ваучера од 3.000 динара (видео)

Тржни центар Ушће у Београду од јутрос је нови вакцинални пункт. Осим вакцине против короне, …

Миладин Шеварлић: Храна која долази из ових земаља може бити опаснија од атомске бомбе! (видео)

Миладин Шеварлић: Храна која долази из ових земаља може бити опаснија од атомске бомбе! (видео)

Председник Руске Федерације Владимир Путин пре неколико година је одговарајући на питање о ГМО изјавио: …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *