Хроника

Спаљивачи каблова са Чукаричке падине и даље трују ваздух

Прописи предвиђају да би, када уоче неког ко загађује ваздух, грађани требало да алармирају комуналну милицију, позивањем Беоком сервиса на бројеве 0800/110011 или

Годинама је већ горело, док житељима Чукаричке падине коначно није „догорело”. Нелегално спаљивање гума и каблова које дуго загађује ваздух, а овдашњим житељима готово онемогућава нормалан живот, једног од чланова „Иницијативе за здраву и безбедну Чукаричку падину” натерало је да ствар преузме у своје руке. Он је, пре два дана, када се над њиховим насељем опет надвио дим, отишао код комшија спаљивача у оближњу шуму, затекао их и снимио на делу, а онда тај снимак објавио на страници „Иницијативе”.

– Док се недељом народ одмара, кува ручкове… екипа из шуме „шљака ли шљака”. Три ломаче су гореле. До две сам успео да се пробијем кроз блато, жбуње и отпад, а до тада се већ скупило шест делија и кад су почели да потежу папагајке, видео сам да је време за повлачење – написао је овај члан Иницијативе за здраву и безбедну Чукаричку падину, додајући да се у међувремену на терену појавила и полиција која је, каже „све уредно записала и иначе не воли да улази у шуму по позиву грађана”.
На снимцима које је објавио види се ватра, догорели котурови каблова, али и неколико младића који спаљују ове секундарне сировине. Они су чак рекли и своја имена, а „сниматељ” је успео и да забележи таблице возила које одвози материјал, па чак и име фирме која се тиме бави. Чује се глас човека са падине који окупљенима све време љутито узвикује да угасе ватру, док у позадини један од њих добацује „нема ту много, само два три кила”.

Прописи предвиђају да би, када уоче неког ко овако загађује ваздух, грађани требало да алармирају комуналну милицију, позивањем Беоком сервиса на бројеве 0800/110011 или 011/3090007. Уз то, грађани могу да се жале и ватрогасној служби, односно Управи за ванредне ситуације у Београду, али и Секретаријату за инспекцијске послове.

А грађани већ годинама зову, а надлежни, као да немају никакву моћ да овај проблем реше.

Стубићи, које су пре неколико година поставили како би спречили камионима откупљивача секундарних сировина да уђу у шуму, очигледно су потпуно обесмишљени јер паљење никако да престане. И председник општине Чукарица Срђан Коларић више пута је за наш лист признао да је општина засад немоћна да се избори са „пироманима” јер, како је раније рекао, они чак у нелегалним насељима имају и страже које их алармирају да се разбеже чим дође инспекција. Он је тада додао и да помака ипак има јер је са откупљивачима постигнут договор да не смеју преузимати материјал чије порекло не знају, али, по свему судећи, има и оних који се тог договора не придржавају.

Коларић за најновију ситуацију у шуми на падини није чуо, односно нико му је није пријавио, али иако је скептичан према идеји да грађани сами узимају закон у своје руке и у кривичном делу хватају друге грађане, признаје да је проблем овдашњих житеља велики.

С друге стране, јасно је да ни надлежни, не би смели да грађане оставе у безизлазној ситуацији и да дозволе да њихов посао да „лове” загађиваче спадне на појединце. Јер није ово мука само неких, па чак ни свих грађана Чукарице. То је проблем целог Београда.

– Спаљивање на отвореном дешава се у условима неквалитетног сагоревања уз превише ваздуха, и уз различите примесе које се налазе у самим материјалима. На тај начин ослобађају се дуготрајне органске загађујуће компоненте, а међу њима и диоксини и фурани. Реч је о огромним концентрацијама које су јако токсичне, а осим што су канцерогене, оне су и мутагене, односно мењају слику нашег ДНК у наредном периоду – објаснио је једном приликом Александар Јововић, професор Машинског факултета, за наш лист.

Иако је све ово застрашујуће и уз то још и траје годинама, грађани ће изгледа морати још мало да се стрпе. Јер Коларић каже да ће се овом загађењу ускоро стати на крај.

– Прошле године је усвојен план и ми сад очекујемо изградњу насеља и да се ти становници који спаљују секундарне сировине одатле раселе и да коначно завршимо с тим. Градња нове саобраћајнице креће на пролеће кроз Макишко поље и они ће тада морати да оду – закључује Коларић.

Ана Вуковић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!