fbpx

Опасни пестициди у још 8 производа за бебе

0
(0)

Београд — Министарство здравља саопштило је да је утврђено да је још осам производа за дечју исхрану Јувитана неисправно.

Како је наведено из министарства, узорковање производа Фабрике дечје хране „Јувитана“ из Инђије које је вршено 10. октобра са Градским заводом за јавно здравље Београд показало је да су неисправне дечје кашице са шећером, јабука и вишња чији је рок употребе до 3. марта 2019.

Неисправне су и кашице јабука, брусница и боровница чији је рок употребе 5. фебруар 2019, јабука чији је рок употребе 7. децембар 2017, шљива са роком употребе 8. јун 2019. и кајсија са роком употребе до 15. јуна 2019. године.

Додаје се да је узорковање показало да су неисправни и Јувитанини дечји воћни нектар са шећером, крушка, рок употребе 22. децембар 2017, дечји кашасти воћни нектар са шећером, јабука и вишња, рок употребе 13. децембар 2017. и дечји бистри сок, јабука, употребе до 6. децембар 2017.године.

Фабрика дечје хране „Јувитана“ у Инђији обуставила је у суботу 12. новембра производњу, после информација из Министарства здравља да су у њеним производима нађени пестициди, који не одговарају законским прописима.

Забрана производње трајаће, како је тада саопштио пословни систем „Свислајон Таково“, док акредитоване лабораторије не испитају здравствену исправност сировина и готових производа који се налазе на лагеру у фабрици.

Санитарни инспектори Министарства здравља наложили су 10. новембра повлачење са тржишта седам „Јувитана кашица за бебе фабрике „Свислајон – Таково“, јер је у њима нађен већи број одређених врста пестицида, него што је дозвољено.

Министарство здравља саопштило је раније данас да тренутно проверава да ли су спорне серије кашице дечје хране Јувитана повучене са тржишта и да ће, уколико се у продаји нађу спорне серије кашице, оне одмах бити повучене и одузете, а против продавца ће бити поднета пријава, јер је то процедура која следи након издавања налога о повлачењу.

Подсетимо, у саопштењу пословног система „Свислајон Таково“ навели су да, уколико се налаз Министарства здравља покаже тачним, залихе спорних производа ће бити уништене, а фабрика у Инђији ће бити трајно затворена.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шок у САД: штетно по здравље 60 одсто најпопуларнијих и најпродаванијих намирница

3.5 (2) * Такве намирнице садрже повећане количине масти и соли, шећера и соли или …

Поскупљују струја, инфостан, таксе и храна!

5 (4) Пре неколико дана негативно је дочекана вест да ће поскупети таксе за издавање …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *