fbpx

Опет ћемо се заљубити у науку 28. септембра

0
(0)

У Србији ће у петак, 28. септембра, трећу годину заредом, бити одржана „Ноћ истраживача”, манифестација коју је иницирала Европска унија ради афирмисања науке, научника и истраживача и с превасходним циљем да подстиче младе да се определе за истраживачко-научну каријеру.

У Новом Саду, Београду, Зрењанину и Нишу те ноћи истовремено сви заинтересовани ће моћи бесплатно да уживају у богатом и разноврсном програму који ће им представити истраживачи лично, непосредно и уживо! „Ноћ истраживача 2012” догађаће се у многобројним градовима у целој Европи, у којој је овај пројекат покренут још 2005. године  и од тада се манифестација одржава сваког четвртог петка у септембру. Лане је „Ноћ истраживача” одржана истовремено у 200 градова у 33 европске државе! 

Лајтмотив овогодишње манифестације у Србији је „Заљубљивање у науку”, а намера је да се свим посетиоцима омогући да боље упознају главне актере – истраживаче и увере се да су они обични људи који се баве фасцинантним послом, посебно доприносећи општем друштвеном и економском развоју. Организатори „Ноћи истраживача 2012” код нас су Факултет техничких наука и Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду, Фестивал науке, Центар за промоцију науке, Научни институт „Михајло Пупин” из Београда, Висока техничка школа струковних студија из Зрењанина и Креативно-едукативни центар.

У Новом Саду, „Ноћ истраживача” одржаће се у срцу града, на Тргу слободе, с почетком у 16 часова, где ће бити организовано низ експеримената који ће, као метафоре различитих фаза заљубљивања – први сусрет, први пољубац, први излазак итд, представити: „Енергију и окружење”, „Иновације и идеје”, „Здравље и безбедност”, „Храну и воду”. Показаће и које се супротности привлаче, како нам Сунце помаже да се заљубимо, како да помогнемо кућним љубимцима кад се разболе и још много тога.

Организатори као посебну атракцију најављују такмичење у производњи електричне енергије коришћењем бицикла и „људског погона”. Идеја је да центар Новог Сада током вечери 28. септембра постане права електрана на људски погон, а посетиоци – учесници овог експеримента „ин виво” моћи ће да се увере колико електричне енергије могу да направе за два сата вожње бицикла и за шта се та количина струје може искористити.    

 

Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Microsoft: У Русији се најактивније уводи у употребу вештачка интелигенција

1 (1) ИСТРАЖИВАЊЕ Microsoft је показало да се вештачка интелигенција најактивније примењује у Русији. Амерички …

Сорош из Давоса затражио да Америка сломи кинеске високотехнолошке компаније

0 (0) ВЕШТАЧКА интелигенција и учење помоћу рачунара представљају озбиљну претњу када их контролишу ауторитарне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *