fbpx

ОПРЕЗ! Обратите пажњу на ознаке на пластичним флашама и амбалажи

0
(0)

Из неког разлога не пијете воду из славине, него купујте или точите ону из пластичне амбалаже? Погледајте троугао утиснут на пластици и број у средини. Могли бисте открити неке потресне ствари.

Вас занима само састав воде, али занемарујете хемијски састав амбалаже у којој се вода налази? На дну сваке амбалаже потражите троугао са бројем у средини и сазнајте колико је опасна пластика коју држите у руци.

1 – ПЕТ (често и ПЕТЕ)

Ове су флаше у већини случајева намењене једнократној употреби. Постоји могућност да испуштају тешки метал антимони, хемијску материју ЕПА, која омета деловање хормона. Такве боце могу испуштати и канцерогене елементе.

2 – ХДП (некад и ХДПЕ)

Реч је о ‘доброј’ пластици, за коју постоји најмања вероватност испуштања хемикалија у воду.

3 – ПВЦ (некад и 3В)

Испушта две отровне хемикалије, а обе ометају деловање хормона у људском телу. Упркос томе, ово је још увек најчешће употребљавана пластика за флаше.

4 – ЛДПЕ

Пластика која не испушта хемикалије у воду. Али, замислите, не користи се за израду пластичних флаша него углавном за израду пластичних врећица за намирнице.

5 – ПП

Још једна од ‘добрих’ пластика, обично беле или полупрозирне боје. Користи се за флаше у које се пакују сирупи или чашице за јогурт.

6 – ПС

Испушта у воду канцерогену материју СТИРЕН. Најчешће се користи у чашицама за кафу за једнократну употребу или у амбалажи брзе хране.

7 – ПЦ (или без ознаке)

То је најлошија пластика за прехрамбене производе јер излучује хемикалију БПА. Нажалост, користи се у бочицама за бебе, спортским боцама и посудама за спремање хране.

Чини се, дакле, да хемикалије не испуштају пластике 2, 4 и 5, или оне с ознаком ХДП, ХДПЕ, ЛДПЕ, ПП. Најлошија амбалажа има ознаке 1, 3, 6 или 7. У овим флашама вода је подложна хемијском или температурном деловању, а у случају накнадног пуњења и бактериолошком загађењу.

 

Магазин.нет.хр

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Србији неисправно преко 40 одсто водовода, пуни токсичних и канцерогених материја

0 (0) Од 153 водовода испитана у првих шест месеци прошле године, само 90 је …

„Кукуруз у Србији затрован канцерогеним афлатоксинима“

0 (0) Нови Сад — Највећи део овогодишњег рода кукуруза у Србији је контаминиран и …

Један коментар

  1. beograđanin na vodi

    Sve je to podnošljivo dok ne naiđemo na zaista opasne skraćenice kao što su SNS, SPS, DS, SPO, DSS, JS, SDP, NS, SVM…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *