Банке: Папрена "пластика"

Банке: Папрена “пластика”

Банке често за одложено плаћање нуде скупе кредитне картице. Њихово коришћење доноси толико трошкова, да многи запослени и пензионери и не помишљају да их употребљавају

БАНКЕ одобравају чекове на “кашичицу”, а све агресивније нуде своје кредитне картице са папреним каматама. Службеници на шалтерима редовно нуде клијентима неку од својих многобројних картица. Али, за највећи број грађана кредитне картице су луксуз, јер се камате на годишњем нивоу крећу од 27 до 34 одсто!

Банкари, међутим, не наговештавају да би цена ове врсте кредита могла у скорије време да буде нижа, јер им је то одличан извор зараде. Према последњим подацима Кредитног бироа у Србији је издато око милион кредитних картица, од тога се користи нешто више од 830.000 “пластичног” новца. Кредитни лимит износи 80 милијарди динара, али се користи тек нешто више од 36,8 милијарди динара. Главни разлог је што су за највећи број грађана кредитне картице недоступне,јер имају исувише мале плате да би могле да их користе. Наиме, према прописима и рате за картице улазе у кредитно оптерећење плате. С друге стране њихово коришћење је толико скупо, да највећи слој запослених, а пре свега пензионера и не помишља да их користи.

Тако, уколико неко има лимит на кредитној картици од 50.000 динара и потроши га у целости, може сваког месеца да отплаћује дуг по 3.000 динара или минимум пет одсто. Уплатом овог износа, само камата износи око 1.400 динара, а остатак може да искористи за неко плаћање. Има банака, које омогућавају плаћање на рате, најчешће на шест месеци, без камате. То продавац наглашава. Има банака које нуде отплату на рате, али са каматом која може да буде и до 1,8 одсто на месечном нивоу. Ова информација се врло често прећути.

Због свега овога, велики број грађана се опредељује за чекове, али већи број ових бланкета може да добије у домаћим банкама, пре свега у Поштанској штедионици. Остале, углавном за сваки издати чек захтевају покриће на текућем рачуну од 5.000 динара колико износи максималан износ. Тако да грађани са ниским примањима могу да добију највише четири до пет чекова, а врло често један или два.

 КАСНИ СВАКИ ДЕСЕТИ

ЗБОГ све мањих и нередовних плата, али и високих камата, грађани све више касне са отплатом кредитних картица. Тако,према подацима Кредитног бироа, у доцњи је 73.213 картица или 10,2 одсто. За банке које имају “везане” картице за текуће рачуне, наплата је лакша, јер чим клијнету легне уплата одмах узима свој део за рату картице. Остале морају да активирају менице, уколико се дуг не измири после 90 дана.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Фирме из Србије у 2020. години у офшор зоне изнеле милијарду евра

Фирме из Србије у 2020. години у офшор зоне изнеле милијарду евра

Недавна анализа пословања 36 великих европских банака, које су дужне да јавно саопштавају податке о …

Никезић: НБС је омогућио страним банкама (лихварима) да народу скидају кожу са леђа

Никезић: НБС је омогућио страним банкама (лихварима) да народу скидају кожу са леђа

Иако сте прошле године објавили књигу претенциозног наслова: „Моји одговори – прилог историји банкарства Србије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *