fbpx

ОПРЕЗ! Отровни облак смога и сумпора гуши Србију

0
(0)

У великом броју градова у Србији појавио се облак са високим нивоом сумпор-диоксида и честица опасних по здравље људи. У Београду надлежни апелују на то да се не излази из кућа, а у Бору измерена рекордна вредност је чак 12 пута већа од дозвољене!

Смог који садржи отровне честице које потичу из дизел и фосилних горива формирао се још прошле суботе.

– До тога је дошло због температурне инверзије, јер је при земљи хладно и магловито, а на већим висинама топло и ведро, што су управо најбољи услови за задржавање смога изнад градских средина и индустријских објеката – каже Недељко Тодоровић из Републичког хидрометеоролошког завода.

Тодоровић додаје да је смог на тим локацијама стално присутан, али га повећани ваздушни притисак и ветар терају и распршују, што у последње време није био случај.

Александра Дудварски Илић, начелница Интензивне јединице у Институту за пулмологију, објашњава да сви могу да имају проблеме са смогом.

– Не само болесне особе: код здравих људи приметан је кашаљ и лако отежано дисање, док се код хроничних болесника, пре свега астматичара, препознаје по звиждању у грудима. У том случају они не би смели да излазе напоље, а ако баш морају, нека то ураде након што узму обавезну редовну терапију – каже Дудварски Илић.

Она наглашава да су најопасније управо суспендоване честице, које су екстремно мале и зато могу да се завуку и до најмањих дисајних путева, који су уједно најосетљивији, а код хроничних болесника и најоштећенији.

Деца да не излазе напоље

У београдском Градском заводу за јавно здравље упозоравају да ниво СО2 и ПМ10 у ваздуху, пре свега у Обреновцу, али и на Новом Београду и у Земуну, већ сада досеже ниво на којем “деца, старе особе и особе са срчаним оболењима треба да бораве напољу само у изузетним случајевима”.
– Када дође до оваквих ситуација, Завод даје препоруке за понашање становништва где упозоравамо нарочито осетљиве групе, као што су деца, дојиље и труднице, оболели од респираторних и кардиоваскуларних болести, да се уздрже од активности на отвореном.

Загађења и у региону

У Скопљу у суботу, због опасног аерозагађења и енормног прекорачења дозвољених граница концентрације отровних честица проглашене су ванредне мере. Алармантно загађење у Сарајеву до ког је дошло због густе магле и смога који се јуче спустио на град, Федерални хидрометеоролошки завод прогласио је прекјуче жути метео аларм.

 

Блиц

фото: А. Станковић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Гувернер Венета Лука Заја: Вирус из Србије различит и јачи је од овог у Италији, има мутацију коју не познајемо

0 (0) Гувернер италијанске покрајине Венето Лука Заја изјавио је да је вирус изолован код …

Јањић: Протест ће се поновити кад се појави “окидач”

4.5 (2) Уредник новинске агенције Бета Драган Јањић оценио је у Новом дану да ће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *