fbpx

ОПРЕЗ: Тровачи су почели деци и бебама да дају бесплатне комбиноване вакцине!

0
(0)

ЗА све новорођене бебе у Србији од Нове године важиће нови календар вакцинација. Деца ће и даље бити заштићена од истог броја болести, али ће се мање боцкати и примаће квалитетнија цепива. Још од 2010. године педијатри у Србији се „боре“ за увођење комбинованих вакцина пет компоненти – дифтерија, тетанус, пертусис, хемофилус инфлуенце Б (ХИБ), дечије парализе, а иницијативи су се придружили инфектолози, микробиолози и епидемиолози.

Комбиноване вакцине подразумевају укупно мањи број посета лекару због вакцинације, мању оптерећеност педијатријске службе, укупан трошак је мањи, а сва до сада спроведена испитивања указују да је способност стварања заштите са комбинованим вакцинама потпуно очувана.

Према речима епидемиолога Предрага Кона, измене и допуне Правилника о имунизацији и заштити лековима објављени су у „Службеном гласнику“ у марту ове године, а ступиће на снагу од јануара 2014. године.

– Пре свега родитељи више неће морати да купују комбиновану вакцину са пет компоненти, већ ће је добијати у домовима здравља бесплатно – каже др Кон. – По новом треће ревакцинисање против дифтерије, тетануса и дечје парализе продужено је до 18. године, уместо досадашњег правила до 14.

Наш саговорник истиче да је, на пример, дечја парализа у Србији искорењена још 2002. године и да смо се постепено нашли у обавези да прелазимо на коришћење инактивисане полио вакцине ИПВ, која се даје као ињекција. Код нас се, нажалост, и даље примењује жива вакцина ОПВ која се даје у уста у капима.

– Она омогућава циркулацију вакциналног вируса у становништву, који ретко, али може, изазива обољење – објашњава др Кон. – Од момента када је болест искорењена нема више објективног разлога да се жива вакцина и даље примењује. Иако је ризик сасвим мали, он и даље постоји, док је код инактивисане потпуно искључен.

Др Славица Калезић, директор београдског дома здравља „Милутин Ивковић“ истиче да смо ми једина земља у окружењу без комбинованих вакцина и да би требало да ускладимо нашу са европском праксом.

– Велики број болести је имунизацијом доведен под контролу – каже др Калезић. – Протеклих година су родитељи куповали вакцине које се сада уводе у редован календар, али то никада нисам подржавала. Све што је донесено из апотеке, а не потиче из диспанзера може да направи проблем. Оно што није под нашом контролом, добијено званичним путем, са серијским бројем, за то нисмо могли да гарантујемо. Никада нисмо сигурни да ли је родитељ испоштовао хладни ланац и да ли је тог тренутка дошао из апотеке.

Честа реакција деце на досадашњу вакцину (против дифтерије, тетануса и великог кашља) је повишена температура. У неким случајевима то је доводило и до фраса. Цепиво које се сада уводи има у свету 10 пута мање нежељених реакција. Међутим, међу старијим педијатрима се могу чути и мишљења да петовалентна вакцина, међу родитељима познатија као „пентаксим“, лоше утиче на малишане због пет алергена антигена који се одједном убацују у организам.

– У редовном порођају дете приликом проласка кроз порођајни канал долази у контакт са милијардама антигена тако да је разговор о претераном броју антигена са којим долази у контакт преко вакцина теоретски готово бесмислен – објашњава др Кон. – Међутим, само због тога што се давање вакцина врши углавном ињекционо, при чему дете плаче, родитеље упућује на то да лако поверују да таква заштита детету и није потребна, што је велика заблуда.

Новости

припрема: Србија данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Новосадски вртићи увели мени за децу исламске вероисповести

5 (3) Од нове школске године у свим вртићима Предшколске установе „Радосно детињство“ почео је …

Педофилима политичарима, бизнисменима и модним креаторима подводе децу из домова! Јурић наставља да износи ШОK податке

5 (12) Пет моћника, међу којима су политичари, бизнисмени и модни креатори, заправо су педофили …

3 Коментара

  1. NE VAKCINACIJAMA!!!Iskorenjene bolesti,a savetuju vakcinaciju?Od decije paralize danas obolevaju samo vakcinisani!

  2. JA NISAM NI STRUCNJAK, NI LEKAR, ALI DA SU VESTI ZAPREPASCUJUCE JESU, MADA PROTIV ZAKONA SE TESKO KO MOZE SUPROSTAVITI I POMOM JA BIH UOPSTENO I ZABRANIO ZAKONSKI DA SE DECA UOPSTE VAKCINISU, BAR NE DO SVOJE DESETE, PA I PETNAJESTE GODINE

  3. Najblaže rečeno – farmaceutska industrija sebi pravi nove pacijente i osigurava buduće stalne mušterije.
    Dajte svoj glas za promenu zakona i pravo na izbor – http://www.peticije24.com/peticija_za_ukidanje_obavezne_vakcinacije_u_srbiji

    Hvala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *