fbpx

ОПРЕЗ: Тровачи у Србији би опет да трују народ и уништавају здравље вакцинама против свињског грипа

0
(0)

БЕОГРАД – У Србији је доказано присуство вируса грипа А(Х1Н1) и он је у саставу вакцине коју су домови здравља набавили за заштиту грађана током ове сезоне, саопштио је данас Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

 

Присуство овог вируса је 9. јануара доказано код оболеле особе са територије општине Нови Сад. Пацијенткиња је боравила ван земље у периоду од 29. децембра до 3. јануара, навео је „Батут“ у саопштењу, позивајући се на податке Института за јавно здравље Војводине – Центра за вирусологију.

У клиничкој слици оболеле доминирали су висока температура и кашаљ, односно симптоми карактеристични за ово обољење. 

Истичући да се на територији Републике Србије још бележи ниска активност вируса грипа, као и у већини земаља европског региона, стручњаци „Батута“ су упозорили да „улазимо у период епидемијског јављања грипа, чему доприноси дужи боравак у затвореном простору и скорашњи почетак школске године“. 

Због тога је, како је наведено, „неопходно примењивати мере превенције: редуковање контакта са оболелима и особама сумњивим на обољење, одржавање личне хигијене, на првом месту хигијене руку и дисајних путева, често проветравање просторија“. 

Као основну меру превенције стручњаци препоручују вакцинацију против грипа и подсећају да је вакцина доступна у домовима здравља у земљи. Поред типа А (Х1Н1), вакцина садржи и типове А(Х3Н2) и Б вируса грипа.

Сезонска тровалентна вакцина се препоручује особама које припадају високоризичним групама, односно особама са хроничним поремећајима плућног и кардиоваскуларног система, као и метаболичким поремећајима (укључујући, пре свега, шећерну болест), поремећајима рада бубрега, особама са ослабљеним имунитетом. 

Вакцинацијом је потребно обухватити особе смештене и запослене у геронтолошким центрима и установама социјалне заштите, као и запослене и смештене у установама које обављају здравствену делатност. 
„Сезонска вакцина се препоручује свакој особи старијој од шест месеци, посебно трудницама и гојазним особама, које су идентификоване као нове групе ризика за обољевање, особама старијим од 65 година и лицима запосленим у јавним службама које су у ризику“, наведено је у саопштењу Института. 

Време неопходно за стицање имунитета је 2-3 недеље након давања вакцине. Вакцина не пружа стопроцентну заштиту, али је потребно напоменути да се код вакцинисаних у случају обољевања развија блажа клиничка слика и да се редукују могуће теже компликације. 

Код категорија становништва које су у повећаном ризику, болест може имати за последицу и смртни исход због секундарно насталих компликација. 

Према расположивим подацима Института за јавно здравље Србије, до сада је утрошено 80 одсто планиране количине вакцине против грипа за сезону 2013/2014. 

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОВО ЈЕ ДИKТАТУРА Вучић полицијом и сузавцем на народ! (видео)

5 (1) Неколико хиљада грађана спонтано се окупило испред Народне Скупштине како би се успротивили …

Народ широм Србије се самоорганизује и креће пут Београда да сруши Вучићев криминални режим (видео)

4.4 (19) Како сазнајемо народ широм Србије се саморганизује и креће пут Београда јер му …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *