Србија

ОПРЕЗ! Заражена пилетина из Пољске ушла у нашу земљу

ЕВРОПСКИ систем за брзо узбуњивање својих чланица упозорио је Србију, још крајем марта, да је из Пољске ушла пошиљка смрзнутог пилећег филеа која је заражена салмонелом ентеридитис! ЕУ је упозорила да је произвођач спорне серије пољска фирма “Анимекс фудс Сполка”, а увозник “Ализе интернешнал” из Француске. У Министарству пољопривреде Србије потврђују да је спорна серија пољске пилетине ушла у нашу земљу, али да је контролом утврђено да није заражена том бактеријом, већ да је здравствено потпуно исправна за употребу.

Како кажу у ресорном министарству, претпставља се да је пилетина заражена у Француској, приликом препакивања.

– Пошиљка замрзнуте пилетине из Пољске која је стигла у Србију није контаминирана салмонелом – кажу у Министарству пољопривреде. – Обављене су анализе, како на граници тако и у унутрашњем промету, по окрузима у Србији. Како би се поуздано утврдило да ли у пошиљци има пилећег меса које је контаминирано. Све анализе су показале да је месо исправно и да код нас није стигла пилетина која садржи салмонелу. Претпоставка је да се у земљама где се појавила бактерија дошло до контаминације током препакивања пилећег меса, за локална тржишта тих земаља.

“Новости” су имале увид у преписку надлежних у Управи царине, у којој начелница Ветеринарске инспекције Сања Челебићанин тражи од својих сарадника из свих округа да провере да ли је заражена пилетина ушла у Србију. Нешто раније, начелник Одељења за ветеринарско јавно здравље Тамара Бошковић послала је колегама допис Европског система за брзо узбуњивање, са налазом да се у замрзнутом пилећем месу из Пољске налази опасна бактерија.

НИСМО ЈЕДИНИ

СПОРНА пилетина из Пољске, осим у Србији, највероватније је завршила, судећи по европском “упозорењу” и у Француској, Белгији и Немачкој.

– У прилогу је РАСФФ нотификација о налазу салмонела ентеридитис у замрзнутом пилећем месу из Пољске, које је преко Француске увезено у Србију – наводи Бошковићева у тој преписци. – Не постоји листа дистрибуције у Србији, али је потребно што пре утврдити где је све месо пласирано. Молим вас да ми након утврђених чињеница доставите информацију, ради слања извештаја.

Европски систем за брзо узбуњивање дао је и коментар, да је Пољска, у последњих шест месеци, десет пута обележена због салмонеле.

На питање да ли су водећи трговински ланци у Србији увозили замрзнуту пољску пилетину, у којој је европска агенција пронашла салмонелу, добили смо негативан одговор.

– У нашој понуди је искључиво месо провереног домаћег порекла – истичу у компанији “Делез Србија”, у оквиру које послују ланци “Макси” и “Темпо”.

И у “Меркатору С”, такође, наглашавају да у витринама продају пилеће месо домаће производње:

– “Меркатор-С, у чијем саставу су малопродајни објекти “Рода”, “Идеа” и “Меркатор”, потрошачима нуди пилетину домаћих произвођача .

Исти коментар стиже и из “Универекспорта”, где такође тврде да послују искључиво са домаћим произвођачима пилетине.

Горан Ковачевић, директор “Гомекса”, каже “да немају увозну пилетину у продаји, јер раде искључиво домаћу пилетину и то од стандардних добављача и произвођача. И у малопродајном ланцу ДИС за наш лист потврђују да у својим полицама немају спорну пилетину.

– ДИС није увозио ни свеже ни замрзнуто пилеће месо – кажу у том продајном ланцу.

ЈАВАШЛУК

САМА потрага Управе за ветерину за пошиљком пилетине са салмонелом из Пољске, по свим окрузима у Србији, преко ветеринарских инспектора, показује сав хаос и јавашлук у тој управи – каже за “Новости” Марјан Ристичевић, председник скупштинског Одбора за пољопривреду.

– Јасно је да нема праћења следљивости и да је безбедност хране доведена у питање – објашњава Ристичевић. – У Управи ветерине и ресорном министарству нема ни основних планских докумената у вези са безбедношћу хране, прописаних законом. Више штете по здравље доноси недостатак правилника о безбедности хране него осиромашени уранијум.

 

Ј. Субин – Д. Маринковић, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. Aleksandra Vucica deca su hitno prebacena u bolnicu jer su dobila trovanje piletine koju su sinoc jeli . da bog da mu deca pocrkaju kao stakori ali i onima koji su sve ovo uvezli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!