Случај "Тома фалкон": Пилот - кафа - казна

Случај “Тома фалкон”: Пилот – кафа – казна

Авион типа “фалкон 50” којим је председник Србије Томислав Николић полетео за Ватикан, према званичном извештају, враћен је јер је пилот Бојан Зорић бришући салветом случајно просуту кафу по контролној табли, активирао “емергенцy слот еxтенсион” прекидач (извлачење предкрилаца), због чега му је привремено забрањен рад, саопштио је Директорат цивилног ваздухопловства Србије.

Чаша с кафом је била у руци пилота Бојана Зорића кад су наишли на турбуленцију. И ето “хаоса”

Председник Србије Томислав Николић је 17. априла авионом “фалкон 50” регистарске ознаке YУ-БНА, путовао у Ватикан, али након тог инцидента авион се вратио за Београд. Како је саопштио Директорат за цивилно ваздухопловство, након тога је урађена инспекција са записником, а инспектор је био Златко Талић.

У извештају пилота и копилота је наведено да је до случајног активирања прекидача “емергенцy слот еxтенсион” дошло након што је просута кафа по командној табли. Авион је тада почео да губи висину, али је брзо успостављена контрола над летелицом, наводе пилот и копилот у извештају.

У изјави пилота Бојана Зорића наведено је да су после нормалног полетања и постизања висине крстарења од 34.000 стопа у режиму ауто пилота, затражио је кафу и у тренутку кад му је чаша била у руци, наишли су на турбуленцију.

– Услед турбуленције ми се из чаше пролио мањи део кафе по контролној табли. Узео сам одмах салвету и почео да бришем део око контроле слота, где се и налази прекидач за извлачење “емергенцy слот”. Брисао сам лагано и контролисано и случајно активирао тај прекидач, чега у првом моменту нисам био свестан – навео је Зорић у писаној изјави.

Он је додао да је услед тога дошло до искључења аутопилота и понирања авиона.Капетан је онда, како је навео, преузео команде ручно, а у истом моменту је и он ухватио команде, али како је рекао, није било потребе да му помаже, пошто је капетан успоставио контролу над авионом врло брзо. Након констатације да је извучен слот, капетан командује извлачење ваздушне кочнице, што смо и учинили да би успорили авион, прецизирао је пилот и додао да је капетан затражио и повратан на београдски аеродром.

– У току заокрета мотор број три престаје са радом. По заокрету према Београду уочавам да је прекидач укључен, који враћамо у нормалан положај, слотови се увлаче и након тога, по команди капетана стартујемо мотор по предвиђеној процедури успешно – навео је Зорић и додао да су наставили лет према Београду нормално на висини од 25.000 стопа, а слетање је било успешно по уобичајеној процедури.

Директорат цивилног ваздухопловства је донео решење којим се Зорићу од 20. априла, привремено забрањује рад, јер је “ненамерним и погрешним извлачењем предкрилаца на висини од 34.000 стопа довео до непосредног угрожавања безбедности ваздушног саобраћаја”.

Авион почео чудно да се понаша

Пилот Петар Ромчевић је у писаној изјави навео да је услед турбуленције копилот просуо малу количину кафе и да је то почео да брише, након чега је дошло до нагле промене звука и понашања авиона. Аутопилот се, како је навео, искључује и авион се благо пропиње, нагиње у десно и почиње да понире.

Није му пријала кафа

– Закључујем да је кафа направила контакт и проузроковала ситуацију и да тражимо од контроле лета повратак на аеродром Београд. Не декларишем ванредну ситуацију, јер не знам узор понирања авиона – написао је Ромчевић у изјави.

Диекторат наводи да су у току тог поподнева урађени сви прегледи авиона по захтеваној процедури ММ и проба мотора. Сутрадан, међутим, није обављен пробни лет због, како пише у саопштењу, немогућности старта мотора 3.

Тада је констатовано да је горивна пумпа имала неодговарајући притисак – пише у саопштењу Директората.

У консултацији са Директоратом одлучено је да авион прелети са два мотора и искљученим ЦВР (снимач разговора пилота у кокпиту) и ФДР (снимач података о лету) у базни сервис Јет Авиатион у Базелу где би мотор био накнадно проверен и замењене компоненте горивног система. Авио служба је уредно послала захтеве за одобрење “услова лета” и захтев за издавање Дозволе за лет, пише у саопштењу, где се додаје да је око 16 часова издата Дозвола за лет.

Авион је 20. априла године прелетео ујутро за Базел а инспектор Златко Талић је обавио инспекцију у Авио служби Владе и направио Записник о овим догађајима.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Тома гробар и Вучићева дежурна баба сера на седници унапређују односе са Кином и Русијом?!

Тома гробар и Вучићева дежурна баба сера на седници унапређују односе са Кином и Русијом?!

На данашњој конститутивној седници Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином, којим председава бивши …

Николић у Канцеларији за сарадњу са Русијом и Кином "удомљава" 30 својих сарадника

Николић у Канцеларији за сарадњу са Русијом и Кином “удомљава” 30 својих сарадника

Канцеларија Савета за сарадњу са Руском Федерацијом и Кином, на чијем је челу Томислав Николић, …

3 Коментара

  1. Српски сељак

    Да ли неко стварно верује да је кафа или квар разлог за враћање. Изледа да је стигла директива да није тренутак посета папи па је био потребан изговор а богме и неке земаљске силе које сматрају да су изнад бога су ту умешале прсте.

  2. Ko ce za taj izlet da da novce

  3. Српски сељак

    Зна се и то. Српске овце. Јесте да им је руно офуцано али још увек може да понешто прода.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *