Општи избори у БиХ: До 15 сати излазност 37,21 одсто

Општи избори у БиХ: До 15 сати излазност 37,21 одсто

У Босни и Херцеговини данас су општи избори на којима ће грађани БиХ бирати чланове Председништва БиХ, председника и потпредседнике Републике Српске (РС), посланике и парламенту БиХ, парламентима Федерације БиХ (ФБиХ) и РС, као и посланике за парламенте у 10 кантона ФБиХ. До 15 сати изашло је 37,21 одсто бирача, што је за 0,6 одсто више него на изборима пре четири године, рекао је председник Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић.

Петрић је новинарима у Сарајеву рекао да је до 15 часова у Републици Српској на изборе зашло 41,81 одсто бирача, у Федерацији БиХ 34 одсто, док је у Брчко дистрикту излазност 32,26 одсто.

Наредна конференција за новинаре ЦИКа заказана је за 21 сат.

До 15 сатиу Бањалуци је, према подацима са 78 одсто биралишта, изашло 31,28 одсто гласача, преноси РТРС.

У Бијељини је до 15 сати гласало 42.200 бирача или 39,71 одсто, у Босанском Грахову 737 бирача или 28,57 посто, у Добоју више од 27.000 бирача или 45 посто.

У Дрвару је гласало 2.734 бирача или 42,88 посто, Фочи 8.370 бирача или 45,66 одсто, Гламочу 1.272 бирача или 32,72 одсто, Градишки 20.602 бирача или 37,6 одсто.

У Мостару је гласало 34.028 бирача или 34 одсто, Мркоњић Граду 7.638 бирача или 43,36 одсто, Сребреници (4.048 бирача или 37,87 одсто, Томиславграду 5.278 бирача или 26,5 одсто), Столцу 5.380 бирача или 55,45 одсто, Зворнику 20.300 бирача или 40,38 одсто.

Коалиција за слободне и поштене изборе „Под лупом“ објавила је да је до 14 сати забележила 240 критичних ситуација, од којих је решено 88.

На гласачким листићима налази се 58 политичких странака, 36 коалиција и 34 независна кандидата.

Расељене особе у БиХ, њих 8.300, гласају у општинама у којима су живели до 1991. године.

Од 77.000 пакета који су послати у иностранство враћено је 47.000 оних који су гласали и 6.000 неуручене поште, наводи Радио Слободна Европа.

„Највећа излазност је у мањим срединама од којих највећа у Калиновику – 31 посто“, рекао је председник ЦИК-а Бранко Петрић, а преноси портал клиx.ба. Речено је како је гласање за грађане БиХ у појединим земљама већ завршена због временских разлика. На пример, то се десило у Аустралији гдје је биралиште било отворено у Амбасади БиХ.

Петрић је одбацио наводе појединих медија како су се у БиХ дешавају велике преваре гласача због којих је само одржавање легалних избора упитно. Такође, одбачена је као лажна информација о активираном сузавцу у Добоју. Свакако, Петрић је потврдио да је регистровано неколико мањих инцидената и неправилности.

У односу на опште изборе у Босни и Херцеговини 2010. и 2014. године, на данашњим изборима евидентан је пад излазности у поређењу са пресеком у 11 часова, подаци су Централне изборне комисије БиХ (ЦИК БИХ).

У Босни и Херцеговини укупно је формирано 5.794 бирачких места и 314 мобилних тимова, саопштила је Централна изборна комисија. Право гласа има 3.352.933 бирача.
Од укупно 128 конкурената у изборној утакмици је 58 странака, 36 коалиција и 34 независна кандидата, а осим на редовним бирачким местима 314 мобилних тимова посетиће око 10.000 старих, болесних и непокретних грађана у њиховим домовима и установама.

Председник Републике Српске и кандидат владајуће коалиције у том ентитету за српског члана Председништва БиХ Милорад Додик, гласао је данас у Лакташима, а грађанима поручио да изаберу „компактну власт која ће функционисати у интересу РС“.

Бирачко место у Галерији Рондо вероватно је површином најмање од свих 150 јутрос отворених у Мостару. На том месту, како преноси клиx.ба, гласао је Драган Човић, кандидат за члана Председништва БиХ и председник ХДЗ-а. После обављене грађанске дужности Човић је казао да ћемо већ после поноћи имати једну јасну нову поруку да сви житељи желе Босну и Херцеговину која ће се врло брзо трансформирати у једно модерно и уређено друштво, у којем ће три конститутивна народа бити уставно једнакоправна и која неће више размишљати о својим конститутивним угроженостима.

„Добоко сам увјерен да то тако данас виде и житељи бошњачке националности, српске, хрватске и сви они који се не изјашњавају као конститутивни народи“, изјавио је Човић.

Кандидат Социјалдемократске партије Босне и Херцеговине (СДП БиХ) за члана Председништва Денис Бећировић гласао је данас на бирачком месту у просторијама Основне школе Сјењак у Тузли. Он је изјавио да је веома важно да што већи број грађана данас изађе на изборе.

„Веома је важно да људи искажу своје мишљење. Политичари су говорили у периоду предизборне кампање и у претходне четири године, а данас требају да говоре прије свега грађани БиХ. Веома је важно да након данашњег гласања побједе бирачи у БиХ, а никако бројачи гласова“, поручио је Бећировић.

Премијерка Републике Српске и кандидаткиња за председницу РС-а Жељка Цвијановић гласала је данас у Јавној установи Центар за образовање и васпитање и рехабилитацију слушања и говора у Бања Луци. Након гласања Цвијановић је изјавила како очекује појединачну победу сваког кандидата.

„Јако сам поносна, ово је дан демократије. Обавила сам своју грађанску дужност и очекујем убједљиву побједу кандидата и највећи број гласова“, казала је Цвијановић. Додала је да грађани желе мир, просперитет и развој те да је то нова политика којом се воде.

Бориша Фалатар, кандидат за члана Предсједништва БиХ испред Наше странке гласао је јутрос у сарајевској школи у Основној школи „Алија Наметак“.

„Не смијемо пропустити ову прилику и зато поручујем – гласајте, не одустајте. Гласајте храбро, гласајте срцем, гласајте с повјерењем. Са вама је све могуће“, рекао је Фалатар окупљеним представницима медија.

Поједина бирачка места нису отворена на време

Подсетимо, Централна изборна комисија јутрос је саопштила да поједина бирачка места у БиХ нису отворена тачно у седам сати, преноси клиx.ба.

„Разлози су идентични као што је уобичајено и до сада било на свим изборима који су одржани у БиХ. Нису на време извршене припреме за отварање бирачког места, члан није дошао због болести, а позван је други члан. Такође десио се КДЗ полицијски преглед БМ у Тешњу, а неки чланови нису имали кључ. Такође, долазило је и до кашњења чланова бирачких одбора, а у неким објектима није било струје. Такође, дошло је до поновног пребројавања гласачких листића на захтев посматрача, те је забиежено присуство посматрача из истих субјеката у исто вриеме“, навели су.

Како су саопштили, забилежено је кашњење у отварању бирачког места и то у периоду од 15 мин-30 минута у Великој Кладуши, четири бирачка мјеста, у Цазину (7) Бихаћ (15), Босанска Градишка (8), Брчко (7). У Бањој Луци дошло је до кашњења на око 100 бирачки мјеста из техничких разлога. Кашњење је било и у Прњавору, Босанском Броду, Оџаку, Вукосављу, опћини Центар Сарајево.

Од 3.352.933 особа који су на централном бирачком, редовних бирача је 3.254.767, расељених који гласају у одсуству око 8.000, расељених који гласају лично око 12.000, док је за гласање поштом регистровано око 77.000 бирача.

Са правом гласа у неком од дипломатско-конзуларних представништава БиХ у свету је око 1.000 бирача, а могу глсти у амбасадама БиХ у Канбери, Бечу, Берлину, Ослу и Београду, као и у генералним конзулатима у Чикагу, Минхену, Штутгарту, Франкфурту и Грацу.

Централна изборна комисија БиХ (ЦИК БиХ) акредитовала је око 6.500 посматрача који ће претитити изборе, међу којима је око 1.500 страних, а општинске изборне комисије регистровале су око 60.000 страначких посматрача, наводе медији у БиХ.

Прве изборне резултате ЦИК БиХ требало би да званично да саопшти у недељу око поноћи. Процене су да ће овогодишњи општи избори коштати око 4,3 милиона евра. За кршење изборне тишине, према одредбама Изборног закона БиХ, предвиђене су казне 1.000 до 10.000 конвертибилних марака (500 до 5.000 евра).

Коалиција за слободне и поштене изборе „Под лупом“ у БиХ, која данас на терену има око 4.000 посматрача на 70 посто бирачких мјеста, саопштила је пресек сатања након отварања бирачких места и указала на „66 критичних сутуација“.

ФоНет/Данас Онлине

Фото: ФоНет/АП

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Цвијетин Миливојевић: Нова сезона пецања опозиције на бућкало

Цвијетин Миливојевић: Нова сезона пецања опозиције на бућкало

Најпре, брзалицу „Реч на реч“, беседничку ТВ трку навлакушу („ко заметну ову игру, ову игру …

Циљ Срба су слободни и фер избори а не правазилажење проблема бојкота хер Билчик!

Циљ Срба су слободни и фер избори а не правазилажење проблема бојкота хер Билчик!

Србија данас коментар: Много је куме иако је и од ових безличних бриселских бирократских фаца …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *