Наука и Технологија

Оптички чудо-чип

07.09.2011. – Оптички чип ће радити милион пута брже од електронског

Руски научници спремају револуцију у телекомуникационим технологијама. У недавно отвореној лабораторији Санкт-Петербуршког универзитета информационих технологија, механике и оптике (СПбГУ ИТМО) воде се радови на стварању оптичког чипа, који ће дати човечанству досад невиђене могућности.

Главни циљ стручњака је да створе оптички компјутер. Данашњи рачунари раде на обичним електронским чиповима, чије су могућности ограничене, испричао је Гласу Русије руководилац лабораторије Павел Белов:

Оптички чип ће радити милион пута брже од електронског. Електронски чип је достигао своје границе. У рачунарима које имамо данас произвођачи се боре за брзину, има проблема са загревањем матичне плоче. Оптички чип би решио све те проблеме, то би био огроман корак напред за комуникације и рачунарске технологије.

Брзина операција у оптичким рачунарима ће достићи 640 гигабита у секунди, односно убрзати интернет 100 пута! Оптичке чипове је могуће направити из метаматеријала, којих у природи нема, објашњава Павел Белов:

Ми специјално стварамо те материјале. Односно, ми се фактички бавимо стварањем одређене класе материјала. Обично неке материјале налазе у природи и покушавају да сазнају о њиховим својствима, а затим их примењују. Ми радимо обратно: прво измишљамо својства која су нам потребна, а после та својства стварамо.

Метаматеријали се већ примењују у изради компактних антена за мобилне телефоне или у медицини – за побољшање осетљивости томографа. Ипак у оптичком дијапазону није тако лако направити метаматеријале – то је исувише тежак и дуготрајан процес. Иако резултати могу бити фантастични. Ко у детињству није маштао да има капу која га чини невидљивим? Испоставља се да је сасвим могуће направити такву капу, каже Павел Белов.

Сада су у току почетни експерименти за веома мале објекте, чија се величина мери у микрометрима. Треба погледати под микроскоп да би се човек уверио да невидљива капа функционише. У перспективи је могуће направити маскирно одело за војску, у којој ће бити невидљива на одређеној даљини.

Научници из Санкт-Петербурга се надају на сарадњу са иновационим фондом Сколково. У иновационом граду планирају стварање лабораторије за метаматеријале.

 

Извор: Голос России

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!