fbpx

Светски политички форум у Јарослављу

0
(0)

07.09.2011. – Платформа за ефикасан дијалог

У Јарослављу је отворен Светски политички форум „Савремена држава у епохи социјалног диверзитета“. У току два дана (7. и 8. септембра) на њему ће наступити неколико десетина политичара и политиколога из Русије и других земаља света. Своје учешће на форуму су потврдили председник Руске Федерације Дмитриј Медведев и шеф републике Турске Абдулах Гул.

Јарославски форум се одржава по трећи пут. И сада се већ поуздано може рећи да је то највећа платформа за дискусије у Русији. На форуму учествује један огроман број руских и западних стручњака, шефова држава и великих политичара из различитих земаља. Сваке године постаје све више препознатљив, на њега долазе све утицајнији истраживачи, рекао је руководилац дирекције Светског политичког форума Владислав Иноземцев.

То је одлична платформа баш за ефикасан и компетентан дијалог између руских политиколога и политичара и представника европске, америчке, кинеске социолошке мисли, као и представника многих других земаља. Ове године форум се одржава у нешто већем формату него лани. Радиће два пуна дана. Првог дана имамо три секције, у свакој од њих су предвиђене преподневне и поподневне седнице и очекује се да ће на свакој наступити 25 до 27 учесника с дужим излагањима, затим ће сви учествовати у дискусијама.

Главне дискусије форума се одржавају у оквиру три секције: „Демократске институције у полиетничким друштвима“, „Богати и сиромашни:    где је праведност?“ и „Глобална безбедност и локални конфликти“. Без обзира на чињеницу да је форум сваке године посвећен новим актуелним проблемима, у суштини његови учесници теже да пронађу одговоре на иста питања, изјавио је заменик директора Института за друштвено пројектовање, учесник у секцији „Богати и сиромашни: где је праведност?“ Михаил Рогожников.

Светски политички форум у Јарослављу од самог почетка тражи одговоре на три питања: светска безбедност, светско сиромаштво и светски економски раст. Настао је као реакција на чињеницу да је решавање ових питања у последњих тридесет година било незадовољавајуће. Форум не тражи одговоре у сфери дерегулисања, већ пре у сфери побољшања квалитета државе и принципијелног проширивања стварног демократског учешћа. То је проблем који сада скоро да се не поставља и о којем не постоји свест. Сматра се да, ако у држави раде механизми ротације када се мења власт, онда је све у реду. А да је у пракси демократско учешће минимално у свим земљама – и старе и нове демократије – о том проблему се једва расправља.

Гости форума кажу да када на њега дођу једном, стварно им се јавља жеља да га опет посете. Теме о којима се говори на форуму неће престати да буду актуелне у наредним годинама. И зато је посебно занимљиво чути различита мишљења о томе како их решити, сматра шеф Светске социолошке асоцијације, директор Дома наука о човеку Мишел Вијеворка.

Очекујем од форума исто што и претходних година: занимљив дијалог и могућност да се размисли о главним светским проблемима, посебно о вези између демократије и глобализације. Мене лично посебно занима проблем могућности коегзистенције демократије и мултикултурног друштва, као и друштва с различитим етничким групама и вероисповестима.

Пленарне седнице и излагања у свим секцијама форума се симултано преводе на 11 језика укључујући енглески, немачки, француски и кинески. Поред секција у оквиру форума раде неформалне платформе за дискусије. Организатори су нашли начин да се прошири географија форума и позвали чак и оне који нису могли да дођу да учествују на њему. У свакој секцији ради неколико платформа за видеоконференције и телемостове.

 

Извор: Голос России

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Николај Патрушев: Какву алтернативу Русија нуди свету?

5 (4) Духовно-моралне вредности друштва као основа суверенитета државе Пише: Николај Патрушев (секретар Савета безбедности …

Иницијатива руских посланика: Родитељима гарантовати право да одбију вакцинисање деце

5 (9) * У писму посебно нагласили: „Законом се мора прописати да се превентивне вакцинације, као и мере за рано …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *