fbpx

Opus dei у сенци „Меркатора“

0
(0)

Продаја словеначког дива „Меркатора“ Хрватима претворила се у прворазредну политичко-економску причу, која поприма и елементе теорија завере. Неколико дана пре коначне одлуке Словенци тврде да је продаја њиховог трговинског поноса „Агрокору“ заправо покушај пљачке и распродаје Словеније, а да иза свега стоје ватикански, словеначки, хрватски Opus dei.

Реч је о тајанственом црквеном реду, који подржава и сам папа Фрања у Ватикану, али осим ретких појединаца нико ван цркве не зна ко му припада. У Загребу Опус деи има много некретнина, а познато је само да га води др Вуко Бригљевић, физичар са Института Руђер Бошковић, који је дуго радио у ЦЕРН-у, трагајући за „Божјом честицом“. Чланови организације из Хрватске се састају у вили контроверзне Жељке Маркић, која би могла да се кандидује и за хрватску председницу.

Словенци, уочи дефинитивне одлуке о продаји „Меркатора“ Ивици Тодорићу, тврде да је цела финансијска операција, у коју су укључене бројне банке и институције, заправо параван да се спаси најбогатији човек Балкана, коме не цветају руже. А у ту „продају века“ укључују се и моћни људи из целе Европе, по словеначким изворима, из црквених кругова, банкари, припадници тајних организација и влада.

Најгласнији противници продаје кажу да ће она изазвати у Словенији већу аферу од оне са куповином војних возила од финске „Патрије“, због чега у затвор иде бивши премијер Јанша. Лист „Младина“ пише да је реч о „најезди библијских скакаваца“, са несагледивим последицама за економију. Ако „Меркатор“ пређе у руке Хрвата, по писању „Младине“, 1600 радника остаће без посла, а пропаст чека 400 словеначких предузећа-коопераната, са још 10.000 запослених. Тек саниране словеначке банке имаће нове проблеме, а на крају ће продају да плате сами Словенци.

Словенију 13. јула чекају ванредни избори, па цела трансакција мора да се обави до краја овог месеца. У „Агрокору“ ћуте и само на кашичицу процуре информације да је финансијска конструкција сређена и да се чека преузимање. н Јурица КЕРБЛЕР

МОЋНИ И БОГАТИ

Opus dei или Рад Божји основан је 1928. године. Готово трећина чланова се обавезује да се неће женити. Део чланова живи у центрима, као што је недавно изграђени у Загребу. Нико не зна чиме се све баве, али је чињеница да поседују велике количине новца. Папа Јован Павле Други је прогласио Opus dei личном прелатуром, а неки тврде да су повезани и са слободним зидарима. Са тајновитом организацијом, коју неки виде и као секту, били су повезани бивши француски председник Валери Жискар Дестен, Хуан Антонио Самаран, Ото фон Хабзбург…

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *