И „Меркатор” прелази под надлежност ванредног управника “Агрокора”

И „Меркатор” прелази под надлежност ванредног управника “Агрокора”

0
(0)

ЉУБЉАНА – Одлуком Окружног суда у Љубљани цео „Меркатор” де факто прелази под „Лекс Агрокор”, специјални намењен спасавању највећег хрватског прехрамбено-трговачког ланца, који је хрватска Влада усвојила у априлу ове године, извештава портал Сиол.нет.

Према информацији словеначког портала, Окружни суд у Љубљани је у петак потврдио захтев повереника хрватске владе за „Агрокор”, Анте Рамљака, и донео одлуку о признавању страног поступка због инсолвентности.

Како преноси портал „Сибиз”, то је институт који омогућава словеначки закон о финансијском пословању, поступцима због инсолвентности и присилном распуштању.

То у пракси значи да је инсолвентност „Агрокора”, већинског власника „Меркатора”, суд признао као главни поступак, тако да ће Рамљак као ванредни управник „Агрокора” имати прву и последњу реч у одлучивању о имовини тог хрватског концерна у Словенији.

Он може да управља „Меркатором“ или по потреби да прода „Меркатор” или део његове имовине, као што је српски Меркатор-С, и да као ванредни управник „Агрокора” одлучи о мерама извршења и другим мерама за осигурање имовине „Меркатора”, које могу улагати његови, али и „Агрокорови” повериоци на челу с банкама, и да има директан приступ словеначким судовима, тврди се у информацији.

Ово „Агрокору” или Рамљаку даје одрешене руке чак и у случају нестанка Меркатора.

„Сибиз” додаје да су у „Агрокору” првобитно планирали да „Меркатор” под своје окриље преузме продавнице „Конзума” у Босни и Херцеговини, које је хрватски малопродајни ланац добио у руке „Агрокоровим” преузимањем „Меркатора” 2014. године.

У „Меркатору” нису претерано склони тој идеји, противе јој се и банке повериоци, јер је то схватају као пребацивање Конзумовог бремена на плећа словеначког трговинског ланца. Питање је могу ли у „Меркатору”, ког предводи Томислав Чизмић, ту намеру сада да избегну.

С институцијом признања страног поступка због инсолвентности, на Рамљака прелазе овлашћења заступника и опуномоћеника за располагање Агрокоровом имовином у Словенији, па тиме и са Меркатором.

Операција спасавања „Конзума” у БиХ, који би иначе завршио у стечају, вероватно је један од кључних разлога због ког се Рамљак обратио суду у Љубљани, закључује „Сиол.нет”.

Ово отвара неколико правних дилема.

Рамљаково преузимање полуга управљања „Меркатором” било би у директном сукобу са „леx Меркатором”, посебним законом који словеначкој влади омогућава да у компанијама од системског значаја са више од 6.000 запослених именује ванредног повереника.

Овај задатак у „Меркатору” од маја обавља Грегор Плантеу, који мора, по истом закону да заштити друштво пред новчаним и трговинским токовима у корист већинског власника. Након „леx Меркатора” „Агрокор” не сме да даје „Меркатору” инструкције које би биле штетне за друштво, његову имовину и кредиторе.

Портал Сиол подсећа да је усвајање „леx Меркатора” словеначка влада правдала „заштитом јавног интереса у друштву од системског значаја за земљу.”

То поставља другу правну дилему.

По закону, суд може да одбаци захтев за прекогранично признање инсолвентности који уложи страни управник у случају ако би признање страног поступка негативно утицало на сувереност, сигурност или јавни интерес Републике Словеније.

Зашто суд у Рамљаковом захтеву није видео претњу јавном интересу, ако је то у сукобу са „леx Меркатором”, који је усвојен с циљем заштите тог јавног интереса није познато.

Жалба против одлуке коју је усвојио суд у Љубљани могућа је до краја месеца, наводи се у информацији, наводи Сиол а преноси Танјуг.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Западни зеленаши черупају највећу руску инвестицију на Балкану

Западни зеленаши черупају највећу руску инвестицију на Балкану

0 (0) Агрокор је годинама слао финансијска средства Хрватске и суседних земаља ка Америци, а …

Агрокор потврдио: Србија нас блокирала у Фрикому

Агрокор потврдио: Србија нас блокирала у Фрикому

0 (0) Хрватска компанија Ледо, која послује у саставу Агрокора, потврдила је да је Србија …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend