fbpx
Насловна / Србија / Економија / И „Меркатор” прелази под надлежност ванредног управника “Агрокора”

И „Меркатор” прелази под надлежност ванредног управника “Агрокора”

ЉУБЉАНА – Одлуком Окружног суда у Љубљани цео „Меркатор” де факто прелази под „Лекс Агрокор”, специјални намењен спасавању највећег хрватског прехрамбено-трговачког ланца, који је хрватска Влада усвојила у априлу ове године, извештава портал Сиол.нет.

Према информацији словеначког портала, Окружни суд у Љубљани је у петак потврдио захтев повереника хрватске владе за „Агрокор”, Анте Рамљака, и донео одлуку о признавању страног поступка због инсолвентности.

Како преноси портал „Сибиз”, то је институт који омогућава словеначки закон о финансијском пословању, поступцима због инсолвентности и присилном распуштању.

То у пракси значи да је инсолвентност „Агрокора”, већинског власника „Меркатора”, суд признао као главни поступак, тако да ће Рамљак као ванредни управник „Агрокора” имати прву и последњу реч у одлучивању о имовини тог хрватског концерна у Словенији.

Он може да управља „Меркатором“ или по потреби да прода „Меркатор” или део његове имовине, као што је српски Меркатор-С, и да као ванредни управник „Агрокора” одлучи о мерама извршења и другим мерама за осигурање имовине „Меркатора”, које могу улагати његови, али и „Агрокорови” повериоци на челу с банкама, и да има директан приступ словеначким судовима, тврди се у информацији.

Ово „Агрокору” или Рамљаку даје одрешене руке чак и у случају нестанка Меркатора.

„Сибиз” додаје да су у „Агрокору” првобитно планирали да „Меркатор” под своје окриље преузме продавнице „Конзума” у Босни и Херцеговини, које је хрватски малопродајни ланац добио у руке „Агрокоровим” преузимањем „Меркатора” 2014. године.

У „Меркатору” нису претерано склони тој идеји, противе јој се и банке повериоци, јер је то схватају као пребацивање Конзумовог бремена на плећа словеначког трговинског ланца. Питање је могу ли у „Меркатору”, ког предводи Томислав Чизмић, ту намеру сада да избегну.

С институцијом признања страног поступка због инсолвентности, на Рамљака прелазе овлашћења заступника и опуномоћеника за располагање Агрокоровом имовином у Словенији, па тиме и са Меркатором.

Операција спасавања „Конзума” у БиХ, који би иначе завршио у стечају, вероватно је један од кључних разлога због ког се Рамљак обратио суду у Љубљани, закључује „Сиол.нет”.

Ово отвара неколико правних дилема.

Рамљаково преузимање полуга управљања „Меркатором” било би у директном сукобу са „леx Меркатором”, посебним законом који словеначкој влади омогућава да у компанијама од системског значаја са више од 6.000 запослених именује ванредног повереника.

Овај задатак у „Меркатору” од маја обавља Грегор Плантеу, који мора, по истом закону да заштити друштво пред новчаним и трговинским токовима у корист већинског власника. Након „леx Меркатора” „Агрокор” не сме да даје „Меркатору” инструкције које би биле штетне за друштво, његову имовину и кредиторе.

Портал Сиол подсећа да је усвајање „леx Меркатора” словеначка влада правдала „заштитом јавног интереса у друштву од системског значаја за земљу.”

То поставља другу правну дилему.

По закону, суд може да одбаци захтев за прекогранично признање инсолвентности који уложи страни управник у случају ако би признање страног поступка негативно утицало на сувереност, сигурност или јавни интерес Републике Словеније.

Зашто суд у Рамљаковом захтеву није видео претњу јавном интересу, ако је то у сукобу са „леx Меркатором”, који је усвојен с циљем заштите тог јавног интереса није познато.

Жалба против одлуке коју је усвојио суд у Љубљани могућа је до краја месеца, наводи се у информацији, наводи Сиол а преноси Танјуг.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Западни зеленаши черупају највећу руску инвестицију на Балкану

Агрокор је годинама слао финансијска средства Хрватске и суседних земаља ка Америци, а руско улагање …

Агрокор потврдио: Србија нас блокирала у Фрикому

Хрватска компанија Ледо, која послује у саставу Агрокора, потврдила је да је Србија на захтев …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *