Обрт у случају Агрокор: Руси хоће Меркатор за дуг

0
(0)

Окружни суд у Љубљани потврдио је жалбу Сбербанке и одбацио ваљаност Леx Агрокора за Словенију.

Уколико би у Словенији важио Леx Агрокор, ванредни управник хрватског коцерна Анте Рамљак би могао да прода Меркатор и да приход подели свим кредиторима (Фото: Меркатор центар у Београду)
На тај начин, руска банка ће моћи да затражи Меркатор у замену за дуг Агрокора, пише портал „Сеебиз“.

Леx Агрокор, по ком су хрватске власти преузеле управљање великим дуговима концерна Агрокор, према мишљењу Окружног суда у Љубљани, не поштује начело једнаког третмана поверилаца.

Начин спровођења реструктурире Агрокора који је изабрала Хрватска – такозвана материјална консолидација – изједначава повериоце који су у различитим положајима.

По Леx Агрокору, повериоци који имају потраживања према боље стојећим деловима Агрокоровог конгломерата били би плаћени слабије него иначе, а они који имају потраживања од лоших фирми у оквиру концерна биће плаћени боље него што би били иначе.

Ово је у супротности са словеначким стечајним законом, и зато што Агрокор има повериоце и имовину у Словенији, Окружни суд у Љубљани није препознао ваљаност Леx Агрокора за Словенију.

Суд је прихватио одлуку на основу жалбе руске Сбербанке, односно словеначке филијале Сбербанке. Сбербанка је Агрокоров поверилац и тражи да добије деонице Меркатора, који је међу оним деловима Агрокора који раде боље.

Уколико би у Словенији важио Леx Агрокор, ванредни управник хрватског коцерна Анте Рамљак би могао да прода Меркатор и да приход подели свим кредиторима, каже за Дневник професор на љубљанском Правном факултету Миха Јухарт. Сада је највероватније да ће Сбербанка покушати да стекне већи део Меркатора на суду.

Раније је Сбербанка преузела 18,53 одсто деоница у власништву Агрокорове холандске компаније Агрокор Б. В.

Жалбу против Леx Агрокора у Словенији уложила је словеначка влада, али је суд због недостатка правног интереса одбио. Влада је тврдила да би Леx Агрокор имао негативан утицај на суверенитет, сигурност или јавни интерес Словеније.

„У сваком случају, циљ који смо поставили смо постигли“, изјавио је за агенцију СТА министар привреде Словеније Здравко Почивалшек. „Одлука суда, по мом мишљењу, омогућава стабилизацију Меркатора на бржи и ефикаснији нацин“, додао је он.

Рекао је да о будућим потезима Сбербанке не може говорити, али је признао да ће сада повериоци Агрокора моћи да захтевају плаћања из Агрокоровог удела у Меркатору.

Вестионлине, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хрватски тајкун Тодорић поред монополске позиције и контроле српске трговине добија и монопол на српским уљарама!

0 (0) Београд — Власник хрватског Агрокора Ивица Тодорић, после куповине Дијаманта из Зрењанина, намерава …

Opus dei у сенци „Меркатора“

5 (1) Продаја словеначког дива „Меркатора“ Хрватима претворила се у прворазредну политичко-економску причу, која поприма …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *