Орбан: „А како ће да нас присиле да примимо мигранте?“

0
(0)

Мађарски премијер Виктор Орбан најавио је у недељу увече да ће парламенту да предложи амандман на Устав у вези са исходом референдума о мигрантским квотама, како би „зацементирао вољу народа“ и поручио да ЕУ не може да присили његову земљу да прими мигранте.

Орбан је навео да у ЕУ морају да узму у обзир резултате гласања и резултат референдума назвао изванредним, истичући да је број оних који су гласали за одбацивање мигрантских квота премашио број оних који су гласали за улазак Мађарске у ЕУ 2004. године.

На референдуму о чланству Мађарске у ЕУ, за улазак у блок гласало је 3.056.000 људи, а сада је 3.204.000 особа рекло „не“ на референдуму, казао је Орбан.

Коментаришући резултате, Орбан је рекао да ће „ово оружје бити довољно јако и у Бриселу“, навела је агенција МТИ.

– Можемо да будемо поносни што смо, ми Мађари, прва и засад једина земља чланица у ЕУ која је изразила мишљење о питању миграције. То је била добра и часна ствар – навео је Орбан.

Орбан је истакао да питање „са ким ћемо да живимо, шта ће да постане наша култура и наш начин живота“ треба да буде најважније у наредним годинама.

– Брисел или Будимпешта. То је било питање. Одлучили смо да право да одлучује искључиво има Будимпешта – навео је Орбан.

Референдум је, према његовим речима, први важан корак на „дугом путу“ који предстоји. – На том путу, Мађарска ће морати да бије многе тешке битке – закључио је Орбан.

Ројтерс је пренео да ће Орбан поднети амандман којим ће резултате референдума преточити у закон.

– Предложићу измену Устава која ће одражавати вољу народа. Натераћемо Брисел да схвати да не може да игнорише вољу гласача у Мађарској – навео је Орбан.

На основу 94,8 одсто пребројаних гласова, референдум у Мађарској није успео јер је на њега изашло мање од 50 одсто бирача, али се 98,2 одсто изашлих изјаснило против обавезујућих квота ЕУ за прихват миграната, што функционери владајуће странке и владе ипак тумаче као победу.

Вестионлине

фото:Ројтерс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић: Мигранти ће се враћати из ЕУ у Србију, живеће овде и биће успешни (видео)

4.4 (21) „Примићемо азиланте које одбије ЕУ, они ће радити у Србији и биће успешни“. …

Орбан: Институције ЕУ не служе грађанима, већ Сорошу и њему сличним

5 (3) * У тексту написаном за Magyar Nemzet оценио: „Наметнута вам је доктрина да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend