Орбан гледа у Исток

Орбан гледа у Исток

0
(0)

Европско чиновништво одавно сматра да се влада Виктора Орбана бави „политичким самоуправљањем“ и да не извршава налоге из Брисела. Јасно је да мађарски премијер исто тако одавно схвата корист од сарадње са Русијом и Кином. А њему се упорно пребацује да треба да се потчињава општим прописима Европске уније и да не испољава никакве иницијативе. Али, он је још 2014.године допутовао у Москву и договорио се да „Росатом“ реконструише „Пакш“ атомску електрану, која Мађарској даје 50% струје. То је важан и стратешки објекат који је у своје време саградила Москва. Тада је Виктор Орбан рекао сасвим отворено: „Русија је градила централу, Русија ће и да врши њену реконструкцију.“ Брисел, Берлин, и Вашингтон су тада ударили на сва звона, вриштећи: „Будимпешта се удаљава од Европске уније и приближава Русији“.

Али, ако ћемо да говоримо отворено – у ствари се Европска унија удаљава од Будимпеште, сатерујући Мађаре у ћорсокак. У 2004.години Мађарска је неколико месеци ликовала поводом њеног пријема у Заједничку кућу Европљана. Али – мада не одмах, земља се отрезнила. Требало је да прођу две – три године како би сви схватили да су продали своју земљу за ситниш богатим Немцима, Французима, Италијанима и Британцима. Ови су позатварали фабрике и велике комбинате, поистеривали радну снагу на улицу, снижавали плате и тако даље.

Западне капиталисте не интересују проблеми мађарског становништва, њима је само требала јефтина радна снага и банкарски систем који ће се потчинити Берлину, Риму и Паризу. Нове банке, које су ницале као печурке после кише, лако су одобравале свима кредите – и предузећима, и сељацима, и пензионерима, и младим породицама. Зачуђујуће је да они који су узимали кредите нису одмах схватали да је камата на те кредите пљачкашка. Пошто би новац био у потпуности враћен испостављало се да је за све што су куповали захваљујући банкарским кредитима морало дупло да се плати. Мађарска је из прилично добростојеће земље са добрим стандардом почела да се претвара у државу у којој је оних који имају мало, и отворено речено сиромашних је сваким даном било све више. Када је Орбан покушао да заустави процес пљачке, на њега су зацичали сви европски лидери. Наравно да је у првим редовима била Ангела Меркел. Она је од Обаме добила специјални задатак да уразуми шефа мађарског кабинета. Али ништа се није променило. Мађарски орах је за њих био претврд. Ништа се није догодило ни са покушајем да се забрани ремонт нуклеарне електране „Пакш“. Европска комисија је упорно међу точкове гурала гране, али је на крају крајева Мађарска победила. Изградња нових блокова електране ће почети 2017. – 2018. године. Орбан је још једном победио бриселско чиновништво!

Борис Степанов, Фонд стратешке културе

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Орбан шокирао свет: “Престаните да лажете, миграције су организована инвазија на Европу, долазе само војно способни мушкарци”

Орбан шокирао свет: “Престаните да лажете, миграције су организована инвазија на Европу, долазе само војно способни мушкарци”

4.8 (48) Мађарски премијер Виктор Орбан – једини шеф државе у Европи који је био …

Ко ће „владати“ Словенијом – Орбан или Сорош?

Ко ће „владати“ Словенијом – Орбан или Сорош?

0 (0) Ко ће преузети власт у Словенији и Северној Македонији – снаге које финансира …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend