ОРБАН повукао амбасадоре из земаља ЕУ које су га лажно оптуживале!

5
(1)

Будимпешта је опозвала амбасадоре из пет нордијских земаља које оптужује за лажне информације о Мађарској након што су те земље изразиле забринутост по питању демократије услед већих овлашћења владе Виктора Орбана током пандемије коронавируса.

Мађарски парламент је 30. марта усвојио контроверзан закон који омогућава премијеру Орбану да управља земљом декретима током ванредног стања, уведеног због пандемије коронавируса.

Након бројних критика међународне заједнице тог мађарског закона, генерална секретарка Савета Европе Марија Пејчиновић је истакла да ванредно стање „неодређеног трајања и без икакве контроле не пружа гаранције да ће бити поштовани основни принципи демократије и да ће ограничавање основних људских права бити пропорцијално претњи којој би требало да се супротстави“.

Шефови дипломатије пет нордијских земаља су потом 6. маја изразили своју забринутост, наводећи да „правна држава треба да превлада чак и у ванредној ситуацији“.

Министар Сијарто је на то узвратио питањем да ли „министри Данске, Финске, Исланда, Норвешке и Шведске знају боље од Мађара шта Мађари желе“.

„Нека гледају своја посла“, поручио је шеф мађарске дипломатије колегама из нордијских земаља.

Виктор Орбан је од повратка на власт 2010. редовно на мети критика међународних организација због ауторитарног управљања Мађарском.

Невладина организација Фридом хаус је прошле недеље скинула Мађарску са листе демократских земаља и сврстала је у „хибридне режиме“. Мађарска је чланица Савета Европе, организације која окупља 47 земаља.

Будимпешта је одбацила критике због увођења ванредног стања. Влада истиче да мађарски парламент може у сваком тренутку да суспендује ванредне мере, као и да ће ванредно стање бити укинуто по окончању пандемије.

Европски парламент треба у среду да разматра стање људских права у Мађарској.

Бета, АФП

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мађарска и Пољска блокирале усвајање буџета ЕУ јер им је доста иживаљавања комесара из Брисела

5 (1) Мађарска и Пољска су данас блокирале усвајање седмогодишњег буџета ЕУ и плана за …

Три изгубљене деценије: нулта фаза политичког плурализма у Србији

5 (4) Изгледа да наш Тор, син нордијског врховног бога Одина, ипак, није мислио на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend