Орбан: Из Клинтона проговара Сорош

0
(0)

Примедба бившег америчког председника Била Клинтона, коју је прошле недеље изнео у председничкој кампањи своје супруге Хилари, да је у Пољској и Мађарској демократија постала „превише проблематична”, изазива све жешће одговоре и бунт лидера ових двеју држава.

Тако је сукоб који Будимпешта и Варшава већ дуже време имају са Бриселом добио нови подстицај непримереним коментарима с друге стране Атлантика.

Премијер Виктор Орбан јуче је рекао да и Мађари и Пољаци заслужују више поштовања од бивших и садашњих челника САД.

У Клинтоновом говору у Њу Џерсију, којим је подржао председничку кампању супруге Хилари, било је заиста свега: од тога да у те две источноевропске земље не би било слободе и демократије да САД нису победиле у хладном рату, да су Пољска и Мађарска сада схватиле да је та демократија „превише проблематична” и развиле склоност ка ауторитаризму само зато што је амерички утицај на унутрашњу политику тих земаља нестао. Бивши амерички председник је такође рекао да Будимпешта и Варшава желе „диктатуру попут Путинове”.

У одговору на ове Клинтонове ставове мађарски премијер је инсистирао да негативни коментари које о Мађарској, Пољској и централној Европи уопште, који се само множе од почетка мигрантске кризе, нису само језичке омашке. Орбан је рекао да „иза лидера Демократске странке морамо препознати лик Џорџа Сороса: уста су Клинтонова, глас је Соросов”.

На званичном сајту премијера, у тексту који преноси акценте из његовог интервјуа мађарском радију, наведено је да је Сорос „инвеститор, активиста и политички донатор који је прогласио да најмање један милион муслимана треба годишње да се пусти у Европу”.

Орбан је истакао да је Мађарска препрека том америчком плану чији је инспиратор Сорос, и да он „неће бити примењен све док Мађарска има владу која брине о националним интересима”.

Аутор: Биљана Митриновић, Политика

фото: FilmMagic 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мигранти су роба на којој су згрнули новаца Меркелова и Вучић: Ангела их звала, Александар насељава

5 (4) Стара „балканска рута“ за пролаз миграната с Блиског истока у земље Европске уније …

Сорош преко Лајчака позвао Вучића на рапорт: Хвала Гренелу, али о КиМ само са ЕУ

5 (1) Прошле недеље, европски представник боравио је у Приштини где се састао са косовским …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend