Орбан позвао САД и Аустралију да приме избеглице

Орбан позвао САД и Аустралију да приме избеглице

БУДИМПЕШТА– Мађарски премијер Виктор Орбан позвао је данас САД, Аустралију, Израел и богате арапске земље да прихвате део избеглица које већ месецима пристижу у Европу у великом броју, упоредивши тај прилив са „војском”.

„Није поштено да САД не приме никога или само 10.000 до 15.000 избеглица”, рекао је Орбан за мађарски радио Кошут, а пренела агенција АФП.

„Није поштено ни да Израел не прими ниједну избеглицу, да Аустралија не прими ниједну избеглицу и да се богате арапске земље двоуме”, истакао је он и додао:

„Сви рачунају на Европу, зато што је неко послао избеглице у овом смеру.„

Орбан, кроз чију земљу је на путу ка Западној Европи од почетка године прошло готово 300.000 избеглица, апеловао је прошле недеље на заседању Генералне скупштине Уједињених нација за увођење глобалних квота за прихват избеглица.

Премијер Мађарске је за радио Кошут такође рекао да „најмање 80 одсто избеглица чине млади мушкарци, што више личи на младу војску него на избеглице”.

Према подацима УНХЦР-а, у Европу је морским путем ове године пристигло готово 390.000 људи, од чега су две трећине мушкарци.

Орбан је такође истакао да је већина оних који пристижу у Европу „необразовани и говоре само арапски” и да „економским мигрантима не треба допустити да бирају дестинацију у Европи где ће живети”.

Мађарска је прошлог месеца затворила границу са Србијом за избеглице, услед чега су оне преусмерене на Хрватску.

Званични Загреб их превози до своје североисточне границе са Мађарском, коју Орбан, како је најавио, такође намерава за затвори.

 
Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Кина престигла Америку по укупном богатству

Кина престигла Америку по укупном богатству

Кина је престигла Сједињене Америчке Државе по националном богатству, док укупно светско богатство расте, бојавила …

„Вашингтон пост” признао преваре у текстовима о Русији и Трампу из 2017. и 2019. године, за које су добили Пулицерову награду

„Вашингтон пост” признао преваре у текстовима о Русији и Трампу из 2017. и 2019. године, за које су добили Пулицерову награду

„Вашингтон пост” је уклонио велике делове текста из своја два чланка објављена у марту 2017. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *